Největší úspěchy zaznamenali Zelení v Jihomoravském a Ústeckém kraji

16.10.2014 21:00

Strana zelených v letošních komunálních volbách oproti roku 2010 významně posílila napříč republikou. V některých městech, obcích a městských částech byly výhry jejích kandidátek drtivé. Příkladem je Brno-Nový Lískovec, kde kandidátní listina vedená úřadující předsedkyní zelených Janou Drápalovou získala více než polovinu ze všech odevzdaných hlasů. Pro zelené to na mnoha místech znamená návrat do vedení obcí a měst.

Největší úspěchy zaznamenali Zelení v Jihomoravském a Ústeckém kraji
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Více než 50% výsledek zaznamenala také kandidátka zelených a nezávislých s lídryní Ivanou Fajnorovou v Brně-Jundrově. Ještě o něco lépe se dařilo stávající zelené starostce Kladrub v Plzeňském kraji Svatavě Štěrbové, která získala bezmála 57 % hlasů voličů. Vůbec největší procentuální zisk pak zaznamenala kandidátka zelených a nezávislých v Ostopovicích, kterou volilo přes 88 % voličů.

“Výsledky v Novém Lískovci i dalších obcích Česka jsou důkazem toho, že poctivě odváděná práce našich starostů je to, co voliči skutečně oceňují. Jsem přesvědčena, že trpělivou prací na komunální úrovni si připravujeme půdu pro úspěch v celostátních volbách,” uvedla Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených a staronová starostka Brna-Nového Lískovce.

V pražských městských částech nezůstali zelení pozadu. Kromě úspěchu Trojkoalice, v jejímž rámci byli na pražský magistrát zvoleni čtyři členové zelených, se blýsknul zejména Matěj Stropnický se svým hnutím Žižkov (nejen) sobě, které získalo přes 27 % hlasů. Na Praze 4 pak pod vedením Petra Štěpánka získali zelení v Trojkoalici rovných 19 %. Samostatné zelené kandidátky na Praze 5 a 6 pak získaly podporu 11 % voličů.

Úspěchy se však zdaleka netýkají jen jižní Moravy a Prahy. Zelení významně posílili i v regionech: v Ústeckém kraji, kde jejich kandidátky oslovilo přes 17 % voličů v Ústí nad Labem (a přes 31 % v Ústí-městě), více než 20 % voličů v Teplicích a jen o něco méně v Chomutově. Nárůst zelených mandátu v kraji je více než 53 %. Perličkou Ústeckého kraje je pak 83% výsledek ve Vrskmani.

“Uspěli jsme jednak v obcích, kde předchozí vlády dovedly své korupční umění k dokonalosti a občané volbou zelených a jejich spojenců dali najevo touhu po zodpovědné a lidem blízké politice. A dále v obcích, kde dlouhodobě usilujeme o zlepšení kvality života. V jejich čele samozřejmě stojí Horní Jiřetín,” uvádí Jiří Škoda, předseda zelených v Ústeckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.