Němečková Crkvenjaš (ODS): Kraj pomůže obcím řešit nakládání s odpady

29.11.2021 19:58

Moravskoslezský kraj rozdělí obcím celkem 3 miliony korun na podporu odpadového hospodářství. Dotace půjdou na optimalizační studie obecního systému nakládání s komunálními odpady a také na dokumentace pro realizaci překládacích stanic.

Němečková Crkvenjaš (ODS): Kraj pomůže obcím řešit nakládání s odpady
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Otázka správného nakládání s komunálními odpady je s blížícím se zákazem skládkování stále aktuálnější. 

Anketa

Těšíte se, až se kabinet Petra Fialy ujme vlády?

5%
91%
hlasovalo: 15146 lidí
Proto kraj stejně jako v předchozích letech obcím nabízí až dvousettisícový finanční příspěvek na zpracování studií, které mají optimalizovat obecní systémy nakládání s komunálními odpady. Dalších 300 tisíc korun nabízíme na dokumentace pro realizaci překládacích stanic,“ uvedla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš s tím, že o dotace si budou moci zažádat obce, dobrovolné svazky obcí případně municipální obchodní korporace v Moravskoslezském kraji.

Vysvětlila, že na krajskou dotaci mohou dosáhnout všechny obce, které nezískaly stejnou podporu v předchozích dotačních programech na podporu odpadového hospodářství. V případě překládacích stanic je ale možné podat opětovnou žádost, pokud bude podpora navazovat na přípravu dříve dotovaného dokumentu.

„Je na místě si připomínat, že kromě zákazu skládkování čeká obce také povinnost dosáhnout stanovené úrovně třídění odpadů v jednotlivých letech. Obce by měly snižovat produkci směsných komunálních odpadů, také musí mít detailní povědomost o svém odpadovém systému, jeho ekonomice a výtěžnosti. Jednotlivá opatření na nastartování všech požadovaných změn budou moci cílit díky optimalizačním studiím. Vytříděné odpady je potřeba efektivně převážet k dalšímu zpracování, proto přispíváme i na překládací stanice,“ uzavřela krajská radní Zdenka Němečková Crkvenjaš.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.