Niedermayer (TOP 09): 7 x 8000 = 30 000? Další český covid průšvih?

14.11.2020 14:51

Komentář na facebookovém profilu k testování koronaviru

Niedermayer (TOP 09): 7 x 8000 = 30 000? Další český covid průšvih?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Místo "čert-ví-čím" podložených spekulací o otevírání obchodů by se měli ministři zamyslet, co se "pokazilo" na našem testování. V posledních třech dnech klesl mezitýdně počet denních testů průměrně o zhruba 10 000.

Jen pro ilustraci a velmi zjednodušeně. Pokud platí, že člověk má průměrně kolem 7 "relevantních kontaktů", měli bychom při počtu 8 000 nově nakažených za den testovat kolem 54 000 tisíc lidí (denně). Testů by bylo málo i kdybychom testovali jen průměrně kontakty 4 (4 x 8 = 32).

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Navíc ale na testy chodí i ti, co se bez kontaktu nakazí (komunitně) a mnoho lidí, kteří se testují z důvodu jiného (opakované testy, sportovci a podobně) - což bych tipoval, že jsou tisíce, ale statistikové o tom mlčí. Tedy kontaktů od pozitivně testovaných lidí testujeme zjevně málo.

Pokud testujeme méně (všechny země, které mají podobně nebo více nakažených k populaci jako my, testují mnohem více než my), riskujeme, že bude mnoho infekčních, neidentifikovaných lidí, kteří budou nákazu dál šířit. A navíc čísla, dle kterých rozhodujeme (snad), budou velmi silně "na vodě".

To, co se u nás již několik týdnů odehrává, je tragédie. Nemuselo k ní dojít. Pokud vláda buďto nezajistí před jakýmkoliv rozvolněním opravdu spolehlivá data, a nebo nevysvětlí, proč jí stačí pro kontrolu nad vývojem pandemií rychle klesající počet testů, může se stát, že hrozný vývoj minulých týdnů (od začátku září kvůli COVID-19 zemřelo přes 5 000 lidí a nevíme, kolika lidem hrozí zdravotní komplikace díky přehlcení nemocnic), neskončí, nebo se zopakuje. Snad tak daleko "kompetence" naší vlády a státních institucí nezajde. Ale aby se to nestalo, chtělo by to "něco dělat" (a mj. začít i plánovat složitou logistickou operaci očkování stovek tisíců lidí. což je ale téma další).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině