Niedermayer (TOP 09): Další naše pravda...

13.09.2020 19:44

Komentář na facebookovém profilu ke srovnání energetiky Německa a České republiky

Niedermayer (TOP 09): Další naše pravda...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Další naše pravda...

Po čase jsem se zase podíval, jak se právě teď vyrábí v Evropě elektřina, kterou máme (a chceme mít) v zásuvkách.

Jde o data ze sobotního podvečera (17:05):
1. V Německu se vyrábí právě v tuto chvíli více než 2/3 elektřiny z větru a slunce. Méně než polovinu výkonu "větrníků a solárů" dodává uhlí a jádro. Německo elektřinu, kterou vyrábí "za 152 g CO2" (Polsko právě jede na více než 550 g) vyváží skoro do všech okolních zemí

2. Naše výroba právě stojí na jádru (34%) a uhlí (25%). Elektřinu vyvážíme do Rakouska (může jít o tranzit z Německa) a na Slovensko, dovážíme z Německa a Polska. Podíl obnovitelných zdrojů je proti Německu něco víc než třetinový, proti Německu zaostáváme i v nízko emisních zdrojích (o pětinu).

3. Kolébka průmyslové revoluce, Spojené království, právě vyrábí elektřinu s nižšími emisemi než Německo, prim hraje slunce a vítr, podíl jádra je podobný jako plynu. Podíl obnovitelných zdrojů je mírně nižší než v Německu, nízkoemisních podobný. Uhlí elektřinu nevyrábí.

Naše vláda bude brzy muset rozhodnout, na co použije stovky miliard korun z rozpočtu EU, které mají zajistit modernizaci naší ekonomiky a větší úsilí o snižování emisí. Jsem zvědav, s čím přijde. Zatím v otázce energetiky, stejně jako v otázce boje s pandemií (v posledních měsících), vsází na "Českou pravdu". Nemyslím si, že funguje obvykle lépe, než zafungovala ta "pandemická".

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu