Niedermayer (TOP 09): Promlčeti zlato?

18.07.2019 8:33

Komentář na facebookovém profilu k Čapímu hnízdu

Niedermayer (TOP 09): Promlčeti zlato?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Promlčeti zlato?

Myslím, že je třeba dostat odpověď na jednu otázku: Nechala finanční správa případ sporných reklam firem skupiny Agrofertu na Čapím hnizdě séfa Agrofertu opravdu promlčet? A pokud ANO, kdo za to nese odpovědnost?".

Pro vysvětlení, je jasné, že finanční správa nezjistí zdaleka všechny praktiky poplatníků, které jistě či skoro jistě odporují zákonům. A tak dojde k jejich promlčení. A nejen u nás se děje, že do hledáčku kontrolorů spadne i poctivý poplatník.

Ale toto není ten (první) případ. Na podezřelou transakci se spřízněnou osobou totiž upozornila, oprávněně, naše úřady něměcká daňová správa. Jsou jen (z mého lajckého pohledu) tři možnosti:

1. na první pohled nejvíce správná
České úřady transakce podrobně prošetřily. Rozporovaly je a daňové náklady neuznaly (doměřily daň). Pokud šlo o vyšší částky, mohlo dojít i na kroky ve vztahu k policii

2. na první pohled sporná, ale aspoň trochu "přijatelná"
České úřady transakce podrobně prošetřily. Došly, na rozdíl od kolegů z Německa, k názoru, že byly "korektní" a "čapák" práci za stovky milionů opravdu odvedl. Sice si to nedovedu představit, ale teoreticky to možné je. Bezesporu k tomu musí existovat jasné podklady a identifikace lidí, kteří takto rozhodli. To, že případy šetří police by mělo vést k tomu, že tehdejší postup bude znovu prověřen.

3. nepřijatelná
Bez ohledu na oznámení z Německa k řádnému dostatečně podrobnému šetření nedošlo. Opět, nemůže být obtížné dohledat osoby, které za tím postupem stály.

Pokud by policie došla k závěru, že šlo o podvod, je na stole otázka, odpovědnost i těchto lidí, nejen "tvůrců" podvodu.

Myslím, že je opravdu docela nutné, aby se odpovědi na tyto otázky rychle našly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.