Nulová tolerance hazardu v Praze 4: Sociální demokraté prosadili konec hazardu proti vůli zelených a ODS

27.11.2015 18:50

Pražští zastupitelé schválili ve čtvrtek na návrh ČSSD nulovou toleranci hazardu ve čtvrté městské části a výrazně omezili provozovny ve zbytku metropole. Pokračovalo však nepřijatelné a nezodpovědné politikaření bývalé opozice a Trojkoalice, jež vyústilo v odvolání předsedy výboru pro územní rozvoj. Sociální demokraté i nadále pokračují v hledání stabilního koaličního uspořádání.

Nulová tolerance hazardu v Praze 4: Sociální demokraté prosadili konec hazardu proti vůli zelených a ODS
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Protinávrh týkající se nulové tolerance hazardu v Praze 4 předložil zastupitelstvu Lukáš Kaucký. „Starosta městské části Petr Štěpánek prosazoval variantu, která z původně jednadvaceti provozoven zachovávala sedm, aniž by jakkoliv vysvětlil, proč zrovna tyto kasina mají i nadále fungovat. Rozhodli jsme se protinávrhem zmařit toto netransparentní a potenciálně korupční jednání a hazard ze čtvrté městské části zcela vymýtit,“ vysvětlil. Tento návrh byl schválen.

Hlavní město schválením příslušné novely obecně závazné vyhlášky výrazně omezilo hazard na svém území. „K regulaci hazardu se sociální demokracie dlouhodobě hlásí. Jsem rád, že se nám podařilo učinit tento významný krok v oblasti boje s patologickými jevy a kriminalitou, které hazard zpravidla doprovázejí,“ uvedl předseda pražské ČSSD a zastupitel Miloslav Ludvík.

Sociálním demokratům se podařilo v průběhu včerejšího zasedání prosadit celou řadu pozitivních opatření důležitých pro chod města a jeho obyvatele. Zastupitelstvu tyto návrhy předkládal náměstek primátorky Petr Dolínek. „Ve spolupráci se zastupitelkou a donedávna radní pro oblast školství a sociální politiky Irenou Ropkovou jsme dnes prosadili například otevření několika nových center na pomoc osobám bez přístřeší či závazek hlavního města vybudovat dlouho chybějící základní školu ve Zličíně,“ uvedl náměstek. „Jsem ráda, že se nám i v tak vnitřně rozpolceném zastupitelstvu podařilo nalézt podporu pro opatření, která zlepší život v hlavním městě. Myslím, že toto od nás Pražané očekávají především,“ uvedla Ropková.

Zastupitelstvo přesto v průběhu jednání čelilo pokračující snaze o další destabilizaci hlavního města zmatečným odvoláváním z funkcí, kdy na návrh Pirátů a za podpory pravicových stran a Trojkoalice zbavilo zastupitele Jana Slezáka funkce předsedy výboru pro územní rozvoj. „Domnívám se, že Pražané, sledující včerejší jednání, museli být z politikaření Petra Štěpánka a jeho pirátských spojenců notně znechuceni. Další odvolávání z orgánů města bez jakéhokoliv alternativního plánu značí, že programem Trojkoalice a Pirátů je pouze umělé vytváření chaosu,“ uvedl dále předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík. Kromě návrhu na odvolání Slezáka hlasovali pražští zastupitelé i o dalších personálních návrzích. Odvolání zastupitelky Fuchsové Kaplicky (ANO) z čela výboru pro kulturu ani odvolání primátorky Adriany Krnáčové (ANO) však zastupitelé nakonec nepodpořili.

Sociální demokraté i nadále pokračují v hledání stabilního koaličního uspořádání spolu s hnutím ANO, se kterým již dříve uzavřeli dohodu nad zásadními programovými body. „S ohledem na průběh včerejšího zastupitelstva a naši dosavadní zkušenost jsme včera rozhodli, že nabídku TOP 09, ODS a Trojkoalice na utvoření koalice nepřijímáme. Nejsme přesvědčení, že toto uspořádání by vedlo k řádnému fungování města. Trojkoalice, zejména pak čtyři zastupitelé za Stranu Zelených, pro nás nejsou věrohodnými partnery poté, co v průběhu minulého roku několikrát porušili koaliční smlouvu a svým jednáním poškozovali zájmy Prahy a Pražanů,“ uvedl předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu