ODS: Nový ministr financí Ivan Pilný musí přepracovat Babišův návrh rozpočtu

19.05.2017 14:45

Odcházející ministr financí Andrej Babiš oznámil, že v návrhu rozpočtu 2018 počítá s deficitem 50 mld. Kč.

ODS: Nový ministr financí Ivan Pilný musí přepracovat Babišův návrh rozpočtu
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Taková výše deficitu je v době pokračující ekonomické konjunktury neakceptovatelná. V loňském roce se Andrej Babiš chlubil přebytkem, na příští rok chystá deficit. Ukazuje to na nesystémovou a nedobrou správu peněz daňových poplatníků. Potvrzuje to mimo jiné i fakt, že loňský přebytek byl dán nikoliv dobrou prací ministra financí, ale mimořádnými faktory, jako byl závěr čerpání programovacího období fondů EU, nebo malá investiční aktivita vlády,“ uvedl poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Nová vláda, která vzejde z voleb, bude muset k sestavování rozpočtu přistoupit odpovědněji. V opačném případě promarníme hospodářský růst, který bychom jinak mohli využít například k investicím a snižování daní,“ dodal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Budoucí nový ministr financí Ivan Pilný, který se holedbal tím, že je lakomý a bude chtít udržet deficit rozpočtu na uzdě, se může ve své nové roli předvést. Buď byly jeho věty pouze proklamací, nebo bude muset návrh rozpočtu Andreje Babiše přepracovat. Dostaneme tím i odpověď na otázku, zda bude nový ministr svébytným správcem státní pokladny, nebo jen nastrčenou figurkou Andreje Babiše,“ uzavřel Jan Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…