ODS: Rodinné farmy jsou optimální formou zemědělského podnikání

19.10.2018 10:00

Na způsobech řešení řady problémů, které se týkají zemědělství a venkova, panuje většinová shoda mezi Asociací soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) a ODS. Zástupci obou stran to konstatovali po jednání expertního týmu ODS pro zemědělství a venkov tento týden.

ODS: Rodinné farmy jsou optimální formou zemědělského podnikání
Foto: ODS
Popisek: ODS

„ODS podporuje zemědělce, kteří v místě svého podnikání žijí, kterým na tomto místě záleží a jsou lepší zárukou zajištění kontinuity zemědělské činnosti v budoucnosti. Tomuto způsobu hospodaření nejlépe odpovídá model rodinných farem“ zdůrazňuje vedoucí expertního týmu a předsedkyně Spolku pro obnovu venkova Veronika Vrecionová.

Podle člena týmu Miroslava Tyla navíc ODS podporovala dlouhodobé rodinné hospodaření jako jediná strana po celou dobu polistopadové existence a vždy se snažila tento princip uplatňovat prostřednictvím zákonů z dílny 3T. „Možná jsme nebyli někdy důslední a ne vše se podařilo podle našich představ., ale byla to právě ODS, která fakticky umožnila vznik rodinných farem.“ konstatoval Miroslav Tyl.

Členové expertního týmu v průběhu jednání ocenili stále se rozšiřující aktivity Asociace jako organizace, se kterou má smysl cíleně spolupracovat.

Expertní tým se na svém jednání opakovaně shodl, že je nutné urychleně řešit příčiny rostoucí vodní eroze a klesající odolnosti krajiny vůči rizikům sucha či povodní. Tým také jednoznačně podpořil krácení dotací průmyslovým zemědělským podnikům (zastropování), což v „překladu“ znamená přesunutí podpor od „velkých“ spíše k „menším“. Právě velké průmyslové podniky odčerpávají ze zemědělství a rozvoje venkova obecně miliardy korun ročně do měst a míst, kde mají svá sídla. To je zásadní rozdíl od rodinných farem, které nejenže v místě svého podnikání trvale bydlí, ale díky principu předávání gruntu z generace na generaci se také ke krajině chovají s podstatně větší odpovědností. I proto je jednou z priorit ODS, jak na jednání expertního týmu také zaznělo, umožnit maximum podnikatelských rozhodnutí přímo samotným sedlákům, a nezatěžovat je zbytečnou byrokracií vytvářenou úředníky bez znalosti místního prostředí.

Podle tajemníka ASZ ČR Jaroslava Šebka jsou současné postoje ODS sedlákům blízké, a obě strany se také dohodly, že budou spolupracovat na potřebných legislativních změnách, jejichž výsledkem bude zlepšení stavu krajiny, kvality půdy i zdrojů vody a celková změna současné zemědělské politiky ve prospěch rodinných farem. „V mnohém jsme přirozenými spojenci,“ konstatoval Šebek s tím, že ASZ ČR se snaží hrát v procesu změn tuzemské zemědělské politiky integrační roli a propojovat mezi sebou všechny, kteří si nutnost změn uvědomují. To je i případ ODS, která je pro sedláky v současné době čitelnější než v minulosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce