Okamura (SPD): Globální pakt o uprchlících de facto zavádí uprchlické kvóty

18.12.2018 16:06

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 18. prosince 2018 k návrhu mimořádného bodu jednání Poslanecké sněmovny - Informaci vlády o globálním paktu OSN o uprchlících a o migraci

Okamura (SPD): Globální pakt o uprchlících de facto zavádí uprchlické kvóty
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych jménem hnutí SPD navrhl mimořádný bod na schůzi této Poslanecké sněmovny. Rád bych ho navrhl jako první bod dnešní schůze, případně, jestli je tady dohoda z grémia, tak po těch bodech -

Případně po těch bodech, které byly odsouhlaseny na grémiu, protože my hlavně chceme, aby ten bod byl zařazen dneska. My navrhujeme, aby se bod jmenoval Informace vlády o globálním paktu OSN o uprchlících a o migraci. Jsou to dva pakty. A došlo tady skutečně ke zcela skandální záležitosti, že předseda vlády České republiky Andrej Babiš včera řekl, že je proti tomu, aby Česká republika podpořila globální pakt OSN o uprchlících. Přesto ten samý den, včera, Česká republika tento globální pakt OSN o uprchlících podpořila na Valném shromáždění OSN. A to je tedy opravdu zcela neuvěřitelná situace.

Na výboru pro evropské záležitosti premiér Babiš přitom na dotaz poslance SPD Lubomíra Volného odpověděl, že vláda bude mít podobné stanovisko ke globálnímu paktu o uprchlících jako ke globálnímu paktu o migraci, tedy negativní. (Odmlka pro hluk v sále.)

Tak já vím, že to asi tady poslance koalice nezajímá, ale...

Přitom vláda Andreje Babiše naopak 16. listopadu předložila Poslanecké sněmovně dokument č. 1691, kde oznamuje, že Česká republika pakt o uprchlících podpoří. Přímo se tam píše: Česká republika nemůže být kritizována za nedostatek solidarity s lidmi, kteří pomoc skutečně potřebují, protože Česká republika podporuje globální pakt OSN o uprchlících.

Takže když to shrnu: Česká republika včera podpořila v OSN na rozdíl od Maďarska a na rozdíl od USA, podpořila globální pakt o uprchlících. Ale Andrej Babiš včera v médiích řekl, že je proti tomu. Bylo to na serveru novinky.cz. Takže to je skutečně neuvěřitelná situace. Premiér Andrej Babiš se buď snaží před Evropskou unií a před některými svými voliči smýt ze sebe vinu za přijetí globálního paktu o uprchlících a dělá ze sebe hlupáka, nebo že to někdo přijal proti své vůli, nebo o problematice vůbec nic neví. V podstatě tady jsou bohužel jenom ty tři varianty, a říká se mi to nelehko.

U ČSSD, která dlouhodobě prosazuje multikulturalismus a masovou imigraci, a u asistenta europoslance Pocheho, dnešního ministra zahraničí pana Petříčka, nás takové jednání proti zájmům České republiky vůbec nepřekvapuje. Celý zmatek buď dokládá, že Andrej Babiš je také názorově jako ČSSD, tedy proimigrační, anebo neví. Můžete si vybrat. Obojí je pro Českou republiku tristní.

Dovolte mi přiblížit, co přináší globální pakt OSN o uprchlících, který včera podpořila Česká republika jménem vlády Andreje Babiše na půdě Valného shromáždění OSN. Tento globální pakt o uprchlících de facto zavádí globální uprchlické kvóty. Ministr zahraničí Maďarska Péter Szijjártó - a Maďarsko tento pakt nepodpořilo - uvádí a řekl, že tento globální pakt OSN o uprchlících otevírá zadní dvířka pro ty, kteří nemohou přijít dveřmi hlavními. Konkrétně zahrnuje mechanismy pro účinnější, předvídatelnější a spravedlivější mezinárodní reakci na situaci vyznačující se velkým množstvím uprchlíků. Nabízí mezinárodní rozšiřování podpory nebo aktivace opatření pro spravedlivější a předvídatelnější sdílení zátěže a odpovědnosti. (Odmlka pro neustálý hluk.)

Já tedy vás podpořím, protože já ani sám sebe už neslyším. (Předsedající zvoní na zvonec.) Musím říct, že tedy to, že vládní koalice, hnutí ANO a ČSSD hlučí a nechce ani umožnit, abych byl slyšet u takto závažné věci, svědčí o vašem postoji. Nezlobte se na mě.

A dále bych tedy ještě řekl, že ten globální pakt o uprchlících bude umožňovat i rozšířený přístup k přesídlení a dalším řešením ve třetích zemích. Tento pakt navíc staví návratovou politiku pouze na bázi dobrovolných repatriací, a to i pro země původu uprchlíků. A v neposlední řadě, tento pakt má ambici usilovat o to, aby reakce - a cituji - "reakce na pohyby uprchlíků po celou dobu zohledňovaly otázky genderu, věku a různorodosti." Konec citátu. Takže má v sobě i podobné věci, které obsahuje Istanbulská smlouva. Ano, je to ta Istanbulská úmluva, u které vláda a vládní rada, které je předsedou premiér Andrej Babiš, dokonce minulý měsíc přijala usnesení, že chtějí, abychom urychleně ratifikovali Istanbulskou úmluvu v Poslanecké sněmovně. Ano, dali tam to slovo "urychleně". A za nás říkám, že pro SPD je zcela nepřijatelné. My nikdy nebudeme hlasovat pro Istanbulskou úmluvu. To znamená, valí se nám to tady kvůli vládě Andreje Babiše jedno za druhým.

Takže pokud si někdo myslel, že Andrej Babiš a vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM bojuje proti masové imigraci, tak tato fakta, myslím, všechny občany definitivně vyvedla z omylu.

A pojďme se ještě vrátit k tomu globálnímu paktu o migraci. To je ten druhý pakt, o kterém v listopadu za velké mediální pozornosti Andrej Babiš řekl, že od něj odstupuje. Ano, o tom globálním paktu o uprchlících řekl na rovinu, to jsem tady odcitoval, že ho vláda podpoří. Podpořili ho včera na Valném shromáždění, my s tím nesouhlasíme, ale pojďme ještě zpátky ke globálnímu paktu o migraci, to je ten druhý pakt, kde nám tady v Poslanecké sněmovně přece vláda Andreje Babiše prohlásila, že ho odmítá.

A včera jsme zjistili další skandální věc. Ministr zahraničí Petříček to neoznámil v OSN, že Česká republika ho odmítá. Takže to je další bod pro to, ten mnou navrhovaný bod zní Zpráva vlády o globálním paktu OSN o uprchlících a o globálním paktu o migraci, protože jsme se včera dozvěděli, že v OSN Česká republika tento pakt o migraci neodmítá, přestože to Andrej Babiš prezentoval a bylo i na titulních stranách všech českých médií, a dokonce se tím chlubil i v zahraničí, a občany tedy vláda lakuje, jednoznačně lakuje, že pakt o migraci se nás již netýká. Přitom dodnes ministr zahraničí, resp. do včerejška ministr zahraničí Petříček - nevím, jaká je situace dnes, proto žádáme o vysvětlení - vlastně do OSN neoznámil české stanovisko. No tak to je, myslím, další zcela skandální záležitost.

Takže vláda buď občanům lže, nebo nefunguje. Jedno, nebo druhé.

Jak jsem řekl v úvodu, tato stejná vláda zároveň podporuje i globální pakt OSN o uprchlících. Já to opravdu považuji za pěkný podraz na zájmy českých občanů a na české národní zájmy. Hlavně se samozřejmě musíme zastavit u toho momentu, proč pan premiér říká úplně něco jiného, než se ve skutečnosti hlasuje, než se ve skutečnosti koná, dokonce než ve skutečnosti oznámil i tady Poslanecké sněmovně.

Pakt o uprchlících, jak jsem řekl, má v sobě - to je ten, který včera odsouhlasila vláda, resp. souhlasili s ním i na půdě Valného shromáždění OSN, v souladu s tím, co Andrej Babiš ostatně říkal na půdě Poslanecké sněmovny, na evropském výboru, ale v médiích včera přitom říkal něco jiného, tak ten, jak jsem říkal, obsahuje podobné věci jako zrůdná Istanbulská smlouva.

Je holým faktem, že SPD tady v podstatě poprvé upozornila na skutečnost, že ty pakty jsou dva. Že není jenom jeden, že jsou to pakty dva. Až na základě toho se premiér Babiš začal o věci zajímat, což také svědčí o neprofesionalitě jeho vlády a zejména jeho ministra zahraničních věcí Petříčka za ČSSD.

A já tedy musím říci, že skutečně to je tak závažná věc, k čemu tady dochází, že Andrej Babiš u takto závažného paktu říká něco jiného v médiích a nějak jinak se hlasuje, že bychom to skutečně - chtěl jsem vás všechny požádat, i zástupce vládní koalice, protože tato kauza bude bezpochyby pokračovat a už se to šíří po celé České republice, abyste podpořili náš návrh na zařazení tohoto bodu, abychom dali prostor i vládě a zástupcům vlády - je tady ostatně i pan ministr Petříček, kterého tady až tak často nevidíme, ale teď tady je, tak já bych chtěl také požádat pana ministra Petříčka, který tady za mnou stojí, předpokládám, že jste ochotný se k tomu vyjádřit? (Obrací se k ministrovi zahraničí.) Tak prý jestli to bude přání Sněmovny, tak se pan ministr Petříček prý vyjádří. Jinak se nevyjádří. Takže já bych vás chtěl požádat i jménem občanů, abyste podpořili za ČSSD i za hnutí ANO, abychom toto téma mohli diskutovat. (V sále je trvalý hluk.)

No, snad bych jenom poznamenal na závěr, že mě trošku znejistil i postoj vlády ve středu, kdy vláda projednávala návrh z pera hnutí SPD na zákaz islámského zahalování v České republice. Má to také souvislost s migrací, s globálními pakty. Je to podobná souvislost. A k mému překvapení, přestože náš návrh zákona je v podstatě opsaný podle rakouského a dánského vzoru a podobná úprava platí ve Francii, platí v Lotyšsku, platí v dalších západních zemích, ve Švýcarsku v určitém kantonu a postupně to ty země přijímají, loni Rakousko, letos Dánsko, tak vláda nezaujala kladné stanovisko. Vláda k tomu zaujala neutrální stanovisko. To znamená, vláda v podstatě odmítá bojovat proti islámskému extremismu. Jsem samozřejmě rád, že to stanovisko bylo aspoň neutrální, to znamená, že nám to vládní koalice nezamítla a že je ochotna diskutovat o tom na půdě Poslanecké sněmovny, ale myslím, že bychom skutečně měli, vážená vládo, vážený pane premiére, přistoupit vážně k těm globálním paktům a k tomu, abychom zabránili nelegální migraci, abychom nastavili ty mechanismy, stejně jako to udělalo Maďarsko a například Spojené státy a některé další země.

Dostáváme to tady takzvanou salámovou metodou, to znamená oba tyto pakty, Istanbulská úmluva, pokusy o revizi azylových pravidel EU, to znamená Dublin IV, máme tady ten zákaz zahalování atd.

Já si myslím, že bychom se k tomu opravdu měli postavit čelem. Proto vás ještě jednou prosím o podporu a znovu navrhuji, můžeme o tom zařazení hlasovat i několikrát v tom smyslu, že jestli jsou tady body z grémia, já to navrhuji nejprve jako první bod, jestli to neprojde jako první bod, tak dávám návrh, aby se hlasovalo, aby to bylo po bodech, které jsou zařazeny na základě dohody grémia, případně po dalších pevných bodech, které jsou mimo toto téma, ale pojďme to zařadit. Těch bodů tam zas tolik nemáme, které by měly být předsazeny. Pojďme to zařadit a pojďme to projednat a pojďme udělat usnesení Poslanecké sněmovny, jako jsme to společně dokázali u Marrákeše v červnu, jako jsme to společně dokázali v lednu u Dublinu, pojďme se shodnout na nějakém textu usnesení, kde skutečně zavážeme vládu, aby odmítla ten globální pakt o uprchlících, aby skutečně Andrej Babiš a jeho vláda poslali do OSN stanovisko, že odmítáme i globální pakt o imigraci, ať opravdu tady máme už čistý stůl a ubezpečíme české občany, že to tak je. Je trošku tristní, že musíme ubezpečovat touto formou, protože normálně by se člověk spolehl na to, co řekne pan premiér v médiích, a že se činy nebudou lišit od slov, ale bohužel, situace je taková.

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice