Okamura (SPD): Kvůli vysokým cenám energií krachují zemědělci i živnostníci

24.08.2022 8:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vysokým cenám energií.

Okamura (SPD): Kvůli vysokým cenám energií krachují zemědělci i živnostníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Kvůli vysokým cenám energií krachují zemědělci i živnostníci. Prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal se dokonce obává, že mnohé zemědělské podniky skončí a potravinová soběstačnost Česka se tak ještě sníží. Vláda Petra Fialy ale proti zdražování energií vůbec nic nedělá a na české občany kašle. Hnutí SPD řešení přináší.

„Podle informací z naší členské základny zvažují omezení podnikání chovatelé prasat, drůbeže, skotu a pěstitelé citlivých komodit, jako jsou brambory či jablka. Je proto potřeba, aby vláda přišla urychleně s plánem na pomoc tuzemským podnikatelům, pokud nechce přispět k jejich další likvidaci,“ uvedl Doležal.

„Před dvěma lety byla kilowatthodina za 86 haléřů, teď to bylo za 4,20 koruny a na podzim se má cena pohybovat okolo devíti korun. Je to desetinásobek,“ uvedl řezník Pavel Chalupa z Kroměříže, který musí kvůli vysokým nákladům na elektřinu ukončit svou činnost.

Jednou z cest podle prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová může být snížení DPH na potraviny. Také kvůli tomu, že mají sousední státy tuto daň nižší, jsou jejich potraviny levnější a atraktivnější pro obchodní řetězce než dražší produkty českých výrobců. Hnutí SPD též prosazuje snížení DPH na potraviny.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je třeba, aby takové snížení daně na potraviny bylo trvalé. „Jedině to bude mít pozitivní sociální dopad a uleví sociálně zranitelným domácnostem, což je v současné situaci žádoucí,“ konstatoval Kovanda.

Hnutí SPD řešení má.

Předkládá tyto návrhy:

1) Odstoupení od Green Dealu Evropské unie.

2) Odstoupení od systému emisních povolenek EU, který zdražuje energie a suroviny.

3) Prodej levné české elektřiny napřímo českým občanům a firmám a přes Evropskou Energetickou burzu pouze prodej přebytků.

4) Obnovení národního importéra plynu a nákup levného plynu přímo od producentů, nikoliv přes německé překupníky jako je tomu v současnosti.

5) Obnovení národního zpracovatele ropy.

6) Zrušení solární daně a veškerých dotací, které zdražují elektrickou energii pro spotřebitele.

7) Zajištění potravinové bezpečnosti. Podpora českých zemědělců a potravinářů.

8) Přechodné snížení DPH u energií (sociální tarif), pohonných hmot, základních potravin a léků a snížení ceny těchto komodit.

9) Snížení neúčelných výdajů státu.

10) Srovnání podmínek tuzemských a zahraničních firem působících v ČR – Zavedení sektorové daně pro nadnárodní internetové giganty (Google, Facebook atd.), které v ČR generují obrovské zisky bez zdanění v ČR, a zdanění vyvádění nezdaněných dividend z ČR nadnárodními korporacemi.

Tyto naše návrhy ale vláda „SPOLU" (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN odmítá přijmout, a dostává tak čím dál tím více našich občanů do existenčních problémů. Taková vláda nemá důvěru občanů a měla by podat demisi! Přední politici vládních stran jsou navíc zapojeni v korupci.

Již v září budou komunální a senátní volby. Zářijové volby budou referendem o vládě! Občané mohou vládě Petra Fialy vystavit účet! 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě