Okamura (SPD): Nechápu, proč vláda nechává živořit desetitisíce důchodců

28.01.2021 12:45

Projev na 81. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 28. ledna 2021 k navrženému programu

Okamura (SPD): Nechápu, proč vláda nechává živořit desetitisíce důchodců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

návrh poslanců multikulturního bloku na zavedení korespondenční volby, tedy ODS, Pirátů, hnutí STAN, KDU-ČSL a TOP 09 není sice nový, ale jeho absurdita a účelovost vyniká až dnes, kdy korespondenční volby naprosto zpochybnily regulérnost voleb v USA, přičemž u nás v České republice budou klíčové volby do Poslanecké sněmovny letos v říjnu. A v sousedním Rakousku se kvůli problémům s korespondenční volbou muselo opakovat druhé kolo posledních prezidentských voleb. Hnutí SPD prosazuje demokracii a transparentnost voleb, a zásadně proto odmítáme zákon o zavedení korespondenční volby. Jsem rád, že máme volby z principu tajné, a proto je také žádoucí, abychom tajnou volbu na maximum zachovali.

To, aby volby probíhaly důvěryhodně a minimalizovala se možnost podvodů a manipulací, je pro nás SPD tak zásadní věc, že z tohoto důvodu nepodpoříme program této mimořádné schůze, přestože jsou na navrženém programu jiné, pozitivní body. Ostatně hnutí SPD již navrhlo více než padesát zákonů a pozměňovacích návrhů na finanční podporu a kompenzace zaměstnancům, živnostníkům a firmám postiženým stávajícími vládními opatřeními. Aktuálně tlačíme na vládu, aby odpustila platby zdravotního a sociálního pojištění všem živnostníkům, kteří mají stížené podnikání, po dobu vládních opatření.

Navrhujeme také jednoduchý systém kompenzací podnikatelům, kteří jsou postiženi opatřeními, a to, aby dostávali v průměru šedesát až sedmdesát procent z rozdílu tržeb za rok 2019 a 2020, to jsou ty tržby, které jsou samozřejmě oficiální, ví o nich Finanční úřad, a těch šedesát, sedmdesát procent, samozřejmě podle oboru činnosti to lze uzpůsobit, by mělo pokrýt pouze fixní náklady, nikoliv zisk. Je to jasné, srozumitelné, jednoduché, transparentní a je to ostatně model, který je používán v Německu a dalších nejvyspělejších státech. Nevím, proč to vláda nechce udělat, pořád komplikované programy, ve kterých se lidé často ani pořádně nevyznají, přitom tady je příležitost ukázat těm, co řádně daní své tržby, kteří řádně odváděli daně a ze své poctivé práce, aby jim stát pomohl.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Další bod, který je také na navrhovaném programu, je podpora invalidů a i tady v SPD máme čisté svědomí, protože ostatně my jsme podali zákon, který tady leží už mnoho měsíců, abychom zvýšili příspěvek na péči pro invalidy pro první a druhý stupeň závislosti. Takže my tady máme své konkrétní návrhy zákonů, které nám tady leží, vláda nám je blokuje. Takže my samozřejmě invalidy podporujeme, ostatně i pro invalidní důchodce, ale i starobní důchodce je tady náš zákon, který tady také leží už delší dobu, na uzákonění minimálního důstojného důchodu ve výši hranice chudoby, kterou určuje Evropský statistický úřad, EUROSTAT, je to necelých patnáct tisíc měsíčně. Nechápu, proč vláda nechá, proč to odmítá a nechává živořit ty desetitisíce důchodců, kteří mají důchody do deseti, jedenácti tisíc korun. Vůbec si vláda neuvědomuje, že za ty peníze nelze vyžít a radši vždycky dá jenom jednorázový předvolební příspěvek, samozřejmě lepší něco než nic, my také hlasujeme pro jednorázovou podporu na podporu invalidních, starobních důchodců, ale férové by bylo dát jim tu základní jistotu, ostatně ten zákon o minimálním důstojném důchodu platí v mnoha státech, vyspělých státech Evropy. A samozřejmě za podmínky odpracovaných let a od té částky základní zásluhovost, takže by se to netýkalo, netýká se to žádných nepřizpůsobivých.

No samozřejmě SPD také tady má podanou, když proberu ten návrh té schůze, SPD podalo komplexní novelu zákona o ukončení zneužívání dávek tzv. nepřizpůsobivými. Je to ten zákon o hmotné nouzi, se to jmenuje, ten zákon. No a ten náš zákon už prošel prvním čtením a teď by měl jít do druhého čtení. Takže i tento bod, který tady je navržen, už SPD je v něm v podstatě dál, co se týče toho zákona, takže my na tom samozřejmě pracujeme, takže nám nikdo tady nemůže vytknout, nikdo nemůže vytknout, že bych snad ty body, které jsou tady na programu schůze kromě korespondenčního hlasování, které jsou tady na programu té mimořádné schůze, kterou tady navrhuje ten multikulturní blok, tak že by snad SPD v těchto tématech nepracovalo, naopak, jsme v některých tématech mnohem dále, než tady navrhují ty strany, a naopak bychom chtěli, aby tyto strany podpořily naše návrhy. A tam to vázne.

Naopak problém je, že strany jako ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a hnutí STAN nepodporují tyto naše kladné návrhy, často je nepodporují, některé ano, některé ne, a teď vlastně opožděně jsou tady některé návrhy z jejich strany. Takže mně připadá jako záměr, že výše uvedené strany, které navrhují korespondenční volbu, přimíchaly na program jimi navržené dnešní mimořádné schůze také jiné pozitivní body, aby pak mohly veřejně říkat, jak jsme zlí, že jsme odmítli schválit program schůze a že kvůli tomu něco pozitivního neprošlo. Ostatně, když jsem tady slyšel ty předešlé projevy, tak se mi to plně potvrzuje, že to je ten důvod, proč to takhle namíchaly, protože moc dobře víte, že jste mohly formálně svolat klidně dvě mimořádné schůze za sebou v jeden den, kde by na jedné byla jen korespondenční volba a na druhé to ostatní, co je pozitivní pro občany, ale záměrně jste to neudělaly.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Takže zopakuji, že program, kde je projednávání zákona o korespondenční volbě, je pro SPD prostě nepřijatelný, protože odmítáme možnost manipulování voleb. A znovu říkám, že ty kompenzace a další kladné zákony pro občany už tady víceméně z pera SPD jsou. Jsou na programu schůze Sněmovny a jsou i v pokročilejší fázi, než jsou tyto návrhy ze strany těchto jiných stran, které navrhují tuto schůzi. Takže logické by bylo naopak, aby podpořili nás, ale tam to z jejich strany vázne. Je to politika.

Pokud někdo z občanů České republiky žije v zahraničí a má zájem volit, lze to již v současnosti na našich zastupitelských úřadech. Nastoupit cestu k tomu, aby se pod jakoukoliv záminkou mohlo volit korespondenčně, není cesta k demokracii, ale cesta do pekel, protože nic tak nezpochybňuje důvěryhodnost voleb jak právě korespondenční hlasování. Nejde jen o manipulace při sčítání, ale také o to, že se tu nabízí skutečně možnost kupčení s hlasy. Samozřejmě pokud se Sněmovna shodne bez hlasů poslanců SPD, že volič může svůj hlas prodávat, pak korespondenční volba je tím nejjednodušším mechanismem. Skutečně je pozoruhodné, jak ODS, Piráti, hnutí STAN, KDU-ČSL a TOP 09 tlačí tento zákon formou mimořádné schůze teď těsně před volbami do Sněmovny. To není náhoda, to je záměr. Nejen v Rakousku nebo USA byly volby zpochybněny. Podvody a čachry se prokazatelně dějí i v České republice. Asi nejznámějším z mnoha příkladů jsou opakované usvědčené volební manipulace v severočeském městě Krupka.

Takže namísto zavádění další možnosti pro manipulace bychom se měli ubírat přesně opačným směrem, to znamená, například zkrátit volby na jeden den. To, že se s hlasy manipuluje, přičemž nejjednodušší způsob je zneplatnění volebních lístků, které se nehodí. Pamatuji, když jsme udělali namátkovou kontrolu hlasování předminulých voleb ve Středočeském kraji, tak poté, co jsme překročili pět procent, najednou začaly raketově narůstat zneplatněné hlasy vždy tam, kde hrozilo, že překročíme pětiprocentní hranici při tom sčítání. Samozřejmě jsme ihned po volbách podali stížnost a místo, aby byla prošetřena, tak nám ji shodili ze stolu jen z formálního důvodu bez jakéhokoliv vyšetření podezření z manipulací. Bohužel neexistuje dnes možnost přezkoumat, zda neplatný hlas byl chybně vyplněn voličem, nebo dodatečně doplněn o chybu členem komise, protože to jsou nominanti různých politických stran a samozřejmě žádná strana snad není schopna obsadit všechny volební komise svými nominanty. Vzhledem k tomu, že každý člen komise má dost práce s vlastní hromádkou hlasů, je samozřejmě iluze o nějaké vzájemné funkční kontrole.

Nedůvěryhodné volby velmi poškozují demokracii a je pozoruhodné, jak partaje, které se vydávají za demokratické, v praxi proti demokracii bojují, ať už to je jejich odmítání skutečné demokracie, v níž má skutečnou moc volič, mám na mysli to, jak odmítají zákony SPD o referendu nebo o přímé volbě a odvolatelnosti politiků, nebo třeba jejich pokusy na maximum volby znedůvěryhodnit. Rozumím tomu, že ODS, Piráti, hnutí STAN, KDU-ČSL a TOP 09 skutečnou demokracii odmítají, ale právě proto je zapotřebí před těmito stranami chránit alespoň to málo, co z demokracie zatím máme.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…