Okamura (SPD): Ten, kdo prosazoval netransparentnost politiků, byla paní Kovářová ze STAN

07.04.2022 13:57

Projev na 18. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2022 k politickému podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN

Okamura (SPD): Ten, kdo prosazoval netransparentnost politiků, byla paní Kovářová ze STAN
Foto: Repro PSP
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

tak já tady krátce zareaguji na to, co tady bylo řečeno. V souvislosti s tím, že tady řešíme osmimiliónovou provizi pro místopředsedu STAN a europoslance Stanislava Polčáka za prosazování zákona, mi připadá opravdu skandální vyjádření předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, který řekl /cituji a poznamenal jsem si to/: Doba, kdy se řeší střet zájmů, je dávno pryč.

No tak to je tedy neuvěřitelné vyjádření, protože ten střet zájmů právě není pryč a řešíme to tady právě u jeho místopředsedy.

Další věcí je, že co se týče už těch zoufalých výkřiků hnutí Úsvit. Takže znovu zopakuji. Je to z roku 2014, prošetřila mě policie, dvakrát to vrátil státní zástupce, je to osm či dokonce snad už devět let zpátky a nic se nestalo, žádné lži a pomluvy se nepotvrdily. Takže to už je opravdu výkřik neuvěřitelný a spíše je skandální, že to vůbec může říct ministr vnitra, který tato fakta velmi dobře ví. Takže ten politicko-podnikatelský projekt je právě hnutí STAN. Respektive někteří jeho členové, abych nemluvil o všech - to je férové. Tak někteří jeho členové a hlavně členové vedení si z toho udělali podnikatelský projekt. Takže to je jedna věc.

Trošku to tady pomotala paní místopředsedkyně Sněmovny Kovářová prostřednictvím paní předsedající. Ono totiž SPD bylo spolupředkladatelem toho zákona o střetu zájmů. Takže my jsme nikdy nehlasovali proti. To si zřejmě paní místopředsedkyně Kovářová popletla s tím, kdy se tady možná hlasovalo o předřazení toho zákona. Jestli my si pamatujeme, tak naší prioritou v závěru volebního období byl zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Teď jsem to konzultoval i tady s kolegy v poslaneckém klubu a jestli si pamatujeme, tak tady to bylo o tom, že tady někdo chtěl předřadit ten zákon o střetu zájmů, jehož my jsme ovšem předkladateli, takže jsme vždy hlasovali pro, když se to tady projednávalo. Ale my jsme potom měli prioritu, když jsme si měli vybrat, co z toho, to ukončování zneužívání nepřizpůsobivými, protože by to přineslo do státní pokladny půl miliardy až miliardu korun a naopak to jste nám vy všichni ostatní zamítli tady. Respektive nám to tady zablokovali členové současné vládní koalice Piráti a tenkrát to byl i poslanec KDU-ČSL Čižinský. Takže to se tady paní místopředsedkyni Kovářové evidentně popletlo.

Navíc, jestli si tady všichni pamatujeme - a zrovna jsem o tom mluvil i s některými novináři nedávno - tak ten, kdo tady prosazoval, aby se skryla, nebo aby nebyla vidět, nebo aby se nemusela předkládat - teď už si to přesně nepamatuji - ta majetková přiznání komunálních politiků, tak to tady prosazovala právě paní Věra Kovářová za hnutí STAN s argumentem, že se pak nikdo nebude hlásit do komunální politiky.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Takže ten, kdo to tady prosazoval - a to si pamatujeme a to si i progooglujte, že z toho byl i článek, to proběhlo i médii - kdo prosazoval netransparentnost politiků s poukazem, že pak se nebudou hlásit do komunální politiky, byla právě místopředsedkyně za hnutí STAN Věra Kovářová. Je to přesně naopak. My jako SPD jsme spolupředkladatelé toho zákona o střetu zájmů a chtěli jsme tu maximální transparentnost. Takže to se tady paní kolegyni Věře Kovářové trošku popletlo, tak jsem to chtěl tedy uvést na pravou míru, jak to vlastně bylo.

No, když řeknu úplně na závěr tedy - protože já v podstatě si myslím, že je to jasné, že se tady nic nedozvíme - tak já jsem tady dal tři dotazy a na dva z nich jsem nedostal odpověď. To znamená, já jsem se pana předsedy Víta Rakušana za hnutí STAN ptal, proč nevyzve svého kolegu Stanislava Polčáka k rezignaci na funkci europoslance, aby vyvodil politickou odpovědnost, protože to by samozřejmě finančně bolelo. Na to jsme se odpověď nedozvěděli.

Také pan ministr vnitra Vít Rakušan odmítl požádat svého kolegu Stanislava Polčáka o předložení přehledu všech zakázek, které měl a má z veřejných peněz za celou dobu, co je poslanec. Tím pádem si to tady nemůžeme zkontrolovat. Protože pan Vít Rakušan to tady blokuje, aby si mohla veřejnost zkontrolovat, kolik desítek či stovek milionů fakturoval Stanislav Polčák v rámci své práce městům a obcím z veřejných peněz a za co.

Takže to je vlastně ten závěr. Já jsem to v podstatě očekával, že se tady nic nedozvíme. Také předseda hnutí STAN Vít Rakušan neodpovídal na tu otázku, co tedy řešil s tím Janem Švejdarem. To je velmi důležitá pointa a stále na tuto otázku neslyšíme odpověď. Protože pakliže pan policejní prezident, který má podle všeho a všech dostupných informací zcela čistý morální kredit, na základě schůzky s poslancem Vítem Rakušanem - v té době ještě nebyl ministr, těsně předtím, než byl jmenován - následně oznámí rezignaci, tak by bylo skutečně dobré vědět. Za A nechápu, proč si zve policejního prezidenta jako řadový poslanec k sobě na kobereček do kanceláře. Za druhé by opravdu bylo dobré vědět, co mu řekl, že v té době policejní prezident Jan Švejdar na základě toho raději rezignoval. Takže jsme se to tady opět nedozvěděli.

Takže to je můj závěr tedy z dnešního jednání. Prostě se k tomu neumíte postavit čelem a je to bohužel smutné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL