Okamura (SPD): V Polsku jsou některé potraviny až o polovinu levnější než u nás

19.10.2022 8:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke zdražování potravin.

Okamura (SPD): V Polsku jsou některé potraviny až o polovinu levnější než u nás
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Totální selhání Fialovy vlády. Některé základní potraviny stojí v Polsku o více než polovinu méně než u nás. Proto tam jezdí stále více Čechů nakupovat, a to nejen o víkendech, ale i v pracovní dny. Polská vláda totiž snížila od února DPH na potraviny na nulu, zatímco Fialova vláda svými “opatřeními” a extrémním zadlužováním státu naopak zdražování nahrává. V Polsku jsou i levnější léky. U některých farmaceutických výrobků jsou ceny, jak zjistil štáb TV Nova, dokonce i hluboko pod polovinou těch českých. Fialova vláda kašle na české občany a škodí této zemi. Proto by měla skončit!

Češi si dle serveru tn.cz nákupům v Polsku už zvykli říkat druhá výplata. Chléb u nás stojí od 35 po 45 korun. V Polsku ho koupíte za 17 korun. „Mám s ním zkušenost, že i dlouho vydrží. Týden mu nedělá vůbec problém,“ pochvaluje si dle serveru jedna z nakupujících. Se snídaňovým chlebem se dostanete dokonce pod 10 korun.

Kaiserky jsou u nás za pět korun, u sousedů v přepočtu za korunu sedmdesát. Jedno plato vajec u nás stojí šílených 150 korun, v polském supermarketu vyjde v přepočtu na stovku. Brambory v Polsku štáb televize Nova koupil v přepočtu za 6 korun a deset haléřů za kilo. U nás se za výhodnou cenu považuje dvojnásobek. Mleté maso je třikrát levnější než v Česku. Za půl kilogramu zaplatíte 28 korun. A jak jsou na tom kuřecí prsa? „Kuřecí i beze slevy stojí 115 korun kilo, zatímco u nás stojí už přes dvě stovky,“ prozradila nakupující.

Gouda je u nás za 40 korun, v Polsku stejná hmotnost za 25. Máslo v Česku stojí 60 korun, polské balení po přepočtení na shodnou hmotnost 44. Zakysaná smetana je za polovinu a jogurty jsou dokonce třikrát levnější. Cukr v Česku reportér zachytil v akci a balení vyšlo na 35 korun. V Polsku akce skončila, i přesto byl o pět korun levnější. Hrušky jsou za hranicemi o polovinu levnější než u nás. Za půlku také koupíte třeba i ledový salát.

V Česku litr oleje pořídíte aktuálně za 60 korun, v Polsku vyjde na 46 korun. Reportér porovnával i ceny ryb. Filet z čerstvého lososa v Česku se prodává za 500 korun za kilo. V Polsku za 360.

Podobné je to se pstruhy. U nás 260, kousek za hranicemi 150 korun za kilogram.

Někteří Češi do Polska jezdí pravidelně i pro léky. Oblíbené jsou mezi nimi například hojivé masti. "U nás 50gramovej Bepanthen stojí 500 a tady stojí 310," prozradila reportérovi jedna nakupující.

"Dneska jsem kupoval v Liberci kapky na nehty, stálo to 450 korun. A tady to vychází na zhruba 250," pochvaluje si další Čech v Polsku.

Hořčík s vitamínem B v řetězci, který má pobočky v Česku i Polsku, u sousedů vychází o třetinu levněji. Vitamin D je zhruba na polovině. "K těm polským cenám, co jsem viděl, se nedostaneme, ani kdybychom to dávali pod nákupní cenu," řekl majitel soukromé lékárny v Liberci Milan Zelenka.

Do Polska se jezdí i pro kojeneckou výživu. Balení kojeneckého mléka v Česku vychází na 489 korun. Stejná dětská výživa, pouze s jiným obchodním názvem, se dá v Polsku koupit za 255 korun.

Speciální značkové přesnídávky s masem na českých pultech stojí 64 korun. Stejná přesnídávka v Polsku vyjde na polovinu, tedy 32 korun. A to není v akci. Ta byla minulý týden a jedna sklenice vycházela při koupi dvou dokonce na 25 korun.

České maminky do Polska jezdí i pro pleny. Větší balení v Česku stojí 780 korun, tytéž pleny v Polsku vycházejí aktuálně na 314 korun. Z 10 korun za plenu se tak dostanete na 3,50. Pokud netrváte na superprémiové značce, pak i na dvě koruny.

Vláda Petra Fialy (ODS) kombinací své nečinnosti, nekompetentnosti a chaotických opatření způsobuje další a další nárůst inflace. Hnutí SPD naopak dlouhodobě předkládá návrhy řešení Fialovy drahoty. Požadujeme okamžité zastropování cen nejen u energií, které je ze strany vlády na zcela nedostatečné úrovni, ale i u pohonných hmot, základních potravin a úroků z hypotečních úvěrů.

Stejně tak navrhujeme dočasné snížení DPH u energií, pohonných hmot a základních potravin na nulovou sazbu. Prosazujeme i potravinovou soběstačnost u potravin, které lze u nás pěstovat.

Všechna tato opatření v různé míře už dávno používá drtivá většina evropských států, včetně našich sousedů a zemí uskupení V4. I proto jsou naši občané nuceni ve velkých počtech například jezdit nakupovat potraviny do zmíněného Polska, kde jsou v důsledku snížení DPH výrazně levnější, protože polská vláda se o své občany, na rozdíl od vlády Petra Fialy, skutečně stará. Z těchto důvodů požadujeme demisi vlády Petra Fialy, kterou je potřeba nahradit kompetentními odborníky.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…