Okamura: Situace ve státní správě je vskutku děsivá

08.11.2013 13:23

Bezpečnostní informační služba zveřejnila zprávu o tom, jak jsou u nás systematicky tunelovány veřejné rozpočty.

Okamura: Situace ve státní správě je vskutku děsivá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Dělá se to tak, že si na činnost, kterou umí úřad sám, najme cizí firmu. Ministerstvo tak například platí externí právní firmu, přestože má vlastní právní oddělení.

Tento model se v posledních letech velmi rychle šíří a stojí nás desítky miliard ročně. Podle BIS funguje ve veřejné správě systém osobních vazeb na kmotry a spřátelené firmy, které vysávají veřejné rozpočty.

Taky jste si všimli, jak se k tomu nikdo nevyjadřuje. Jak je ticho po pěšině. Je to totiž jeden z hlavních tunelů, jak se kradou peníze. A naše vlády a politici tomu dlouhodobě jen přihlíží nebo to dokonce podporují.

Proč s těmito informacemi BIS nikdo nic nedělá? Proč to již nešetří policie? Proč nejsou ihned postiženi viníci? Situace ve státní správě je vskutku děsivá.

Přestože má Úsvit ve Sněmovně pouze 14 poslanců z 200, tak uděláme maximum proto, abychom tyto věci rozhýbali. Chceme si na tyto kmotry došlápnout.

Právě pracujeme na zákonu, který má stanovit jasnou odpovědnost všech ministrů, ředitelů státních firem, náměstků i úředníků za to, když se budou chovat nehospodárně a plýtvat penězi. Doufám, že tento návrh budeme moci co nejrychleji předložit. Moc se těším, až si s tímto zákonem došlápneme na všechny ty zloděje a kmotry. Jsem taky zvědavý, jestli si někdo ve Sněmovně dovolí postavit se proti. Pak hned poznáme, odkud vítr fouká.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…