Pajonk (Svobodní): Obědy do škol jsou jen populistické výroky

07.02.2019 12:22

Již několik měsíců jsme svědky politického vyjednávání a přetlačování se v rámci koaliční vlády o obědy zdarma do škol. Jednou pro všechny děti, následně jen pro vybrané skupiny.

Pajonk (Svobodní): Obědy do škol jsou jen populistické výroky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pajonk

Vládní kabinet neví, jak populistické výroky proměnit ve skutečnost. Návrh Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zavést obědy zdarma do škol pro děti ze sociálně slabých rodin byl smeten na jednání vlády ze stolu. Ještě aby ne, když byly náklady v souhrnné výši vypočítány na 1,7 miliardy korun, a z toho jen na administrativu resort vyčlenil půl miliardy.

Řešení problematiky obědů zdarma do škol nevnímáme jako klíčový problém našeho školství. Problémy vidíme především v kvalitě výuky, v nedostatku kvalitních pedagogů a v systému financování škol. Proto odmítáme zavádění nových programů a projektů, které budou jen další zátěží v podobě nákladů pro státní rozpočet, a také pro celý systém v podobě administrativy. Stejně vnímáme i projekty Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol, které každoročně stojí státní rozpočet okolo půl miliardy korun.

Stát by se měl soustředit na primární úkoly, jimiž jsou kvalitní vzdělávání v podobě dobře zaplacených profesionálních pedagogů a dobře nastavený systém financování českého školství s minimální administrativou. Stát se nemá starat o to, co budou děti ve školách jíst, to si dokážou rodiče v naší vyspělé společnosti rozhodnout sami a je to čistě jejich zodpovědnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…