Pána (SPD): Mohou země V4 ovlivnit rozhodování v EU?

11.07.2019 5:37

Mohou země V4 ovlivnit rozhodování v EU? Aneb demokracie v Evropské unii. V Evropské unii již dávno neplatí: Jeden stát - jeden hlas. Článek nás seznamuje se současnou podobou hlasování v Evropské unii tzv. kvalifikovanou většinou.

Pána (SPD): Mohou země V4 ovlivnit rozhodování v EU?
Foto: archiv L. Pána
Popisek: Lubomír Pána, zakladatel vysoké školy a bývalý rektor

Jak hlasuje Evropská rada (potažmo Rada, tj. ministři členských států EU – existuje 10 různých složení Rady, podle toho jakou problematiku projednává).

Rozhodnutí se v Radě přijímají hlasováním. Ve většině případů je pro přijetí potřebná kvalifikovaná většina (jednomyslnost, kterou se tak rád ohání pan Babiš, je vyžadována výjimečně, například pokud se jedná o daních).

Pokud má být návrh přijat kvalifikovanou většinou, musí ho podpořit většina členských států – minimálně 55% členských států (tj. 16 z 28 /27/ zemí), v nichž žije většina obyvatel, minimálně 65% obyvatel EU, tedy 329 milionů obyvatel.

A navíc: pro zablokování přijetí rozhodnutí musí hlasovat proti (nestačí se jen zdržet hlasování) alespoň 4 země, v nichž žije více než 35% obyvatel EU.

Jakou sílu mají země V4 pro schválení, či alespoň zablokování rozhodnutí? Země V4 mají 12,7% obyvatel – z toho Polsko 7,6%, ČR 2,1%, Maďarsko 2% a Slovensko 1%. Z toho vyplývá, že země V4 i při společném postupu nezmohou vůbec nic. Musí tak na svou stranu získat někoho dalšího ze čtyř velkých států, například Německo 15,9%, Francii 13%, Itálii 11,8% nebo Španělsko 9,2%. Jen poznamenávám, že na odsouhlasení návrhu by nestačilo ani, kdyby se k V4 připojilo všech 22 dalších menších států (mají jen 24,7%).

Změní se něco po odchodu Velké Británie a Severního Irska z EU? Nezmění se nic, ani po té nebudou mít všechny malé státy dohromady blokační menšinu. Naopak velké státy budou posíleny – Německo na 18,2%, Francie na 14,9%, Itálie na 13,5% a Španělsko na 10,6%. Tyto čtyři státy budou mít 57,2%, což je stále více než potřebných 55%. Jen pro zajímavost, podíl ČR vzroste z 2,08% na 2,38%.

Pokud se podíváme na rozdělení postů po volbách do Evropského parlamentu, tak již nás nepřekvapí, jak byly rozděleny. A kritika pana Babiše je neodůvodněná, protože síla ČR, popř. V4 je zanedbatelná a o ničem podstatném v Evropské unii nemůže rozhodnout.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.