Paroubek: Babišem dobře rozehraná hra

21.02.2018 16:07

Andrej Babiš nezadržitelně směřuje ke svému cíli stát se českým premiérem, který získá důvěru poslanecké sněmovny. Rozehrál vlastně všechny možné alternativy. A velmi dobře pro něj. Osobně bych si tipoval, že nejvíce preferuje variantu minoritní vlády podpořenou komunisty a SPD, protože těmto stranám by musel zaplatit nejnižší politickou cenu.

Paroubek: Babišem dobře rozehraná hra
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Začíná námluvy také se sociální demokracií. Postaral se ale o to, aby sociální demokraté věděli, že na nich není životně závislý. Prostě může sáhnout po Okamurovi nebo komunistech.

Další možnost koaličního partnerství je s ODS. Tato strana se zatím chovala téměř inertně, ale to nemusí být její nutně poslední slovo. Umím si sice těžko představit, koho by tato strana poslala do první linie, tedy na ministerstva, ale to nevadí. I nemožné je v Babišově vládě možné. Stejně tato vláda bude posuzována především podle svého šéfa. Sociální demokraté a ODS se při svém eventuálním vstupu do vlády musí politicky zajistit.

Mají vedle sebe potenciálního politického partnera a současně nelítostného predátorského soupeře, který je schopen je během necelých čtyř let úplně zničit. A. Babiš má k dispozici nesmírnou politickou sílu. Jako šéf zdaleka nejsilnější parlamentní strany ovládá polovinu českých médií. A pokud bude ovládat ministerstvo vnitra a ministerstvo spravedlnosti v koaliční vládě, tak si může kohokoli ze svých politických partnerů a současně soupeřů „namazat na chleba“.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

A ještě navíc, bude-li mít k dispozici ministerstvo financí v čele s exponentem hnutí ANO. Pokud ano, tak přes útvar FAU může mít k dispozici přehled o finančních tocích kohokoli. Ministerstvo vnitra, respektive policie, po takovém člověku hned může skočit a pak si ho převezme ministerstvo spravedlnosti a Babišem vlastněná a loajální media ho předem vykreslí jako odpudivého zločince.

Každý, kdo chce s A. Babišem vyjednávat, musí chápat, jak věci můžou dopadnout…Když se politicky nezajistí.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…