Paroubek: ČNB se opět chystá snížit hodnotu koruny

29.07.2014 14:50

Už tento čtvrtek může bankovní rada České národní banky (ČNB) teoreticky rozhodnout o další intervenci na oslabení koruny, euro by po tomto zásahu mohlo stát až například 28 korun. Upozorňoval jsem na tento způsob uvažování představitelů ČNB už v souvislosti s vývojem inflace.

Paroubek: ČNB se opět chystá snížit hodnotu koruny
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

K první intervenci na oslabení české koruny přistoupila ČNB loni v listopadu. Byl jsem tehdy jeden z prvních, který tento rádoby pomocný zásah ČNB kritizoval. V důsledku devalvace koruny se zdražily energetické suroviny, a tak i ceny ropy a plynu. Vyšší ceny pohonných hmot pochopitelně zdražily dopravu, a to se projevilo na cenách celého spotřebního koše. Takže vzápětí se tato „pomoc“ ČNB projevila na zdražení potravin z dovozu a záhy i na potravinách domácích.

Lidé s nižšími a středními příjmy by tedy další intervenci ČNB na oslabení koruny pocítili velmi rychle. I nyní, v čase prázdnin, jak už jsem o na to upozorňoval před čtrnácti dny, si lidé mohou „užívat“ tento zásah ČNB, a to na zahraničních dovolených, které díky devalvaci koruny také podražily. A za koruny si čeští turisté vymění méně eur než před rokem.

Je velmi dobře, že se o problematiku možných intervencí ČNB začaly zajímat odbory, které chtějí s guvernérem ČNB M. Singerem o tomto kroku ještě jednat. Zásahy banky jsou tak zásadní, že je třeba, aby jim předcházela celospolečenská diskuse. Není možné, aby ČNB v tichosti pořádala akce tohoto typu, které negativně ovlivní životní úroveň mnoha obyvatel České republiky a poslouží pouze několika zájmovým kapitálovým skupinám.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…