Paroubek: Energetický regulační úřad si z nás dělá legraci

04.03.2016 4:30

Když televizní obrazovky vysílají záběry na šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ), má zřejmě každý divák poněkud zvláštní pocit. Není přeci možné, řečeno s Josefem Švejkem, aby toho měl jeden člověk tolik na svědomí…

Paroubek: Energetický regulační úřad si z nás dělá legraci
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Paní Vitásokvá je zatím nepravomocně odsouzená za zjištěné chyby při posuzování oprávněnosti připojení solárních elektráren a za z toho plynoucí škody, které státu vznikly.

Těžko říci, zda je její obrana věrohodná či nikoli. V každém případě by v zájmu občanů, na jejichž životy má její činnost vliv (a to jsou vlastně všichni čeští občané, protože všichni čeští občané jsou odběrateli elektrické energie) měla odejít ze své funkce.

České soudnictví je ovšem v takovém stavu, že lze těžko rozpoznat, zda se v případě Vitáskové jedná o konstrukci policie a státního zastupitelství ochotně akceptovanou soudcem, či nikoli. Její obhajoba v podstatě říká, že v době, kdy došlo vydání povolení pro solární elektrárny podnikatele Zemka, ještě nebyla v ERÚ. Žaloba ji však viní nikoli z nějakého spiknutí s podnikatelem Zemkem v samém závěru roku 2010, ale z toho, že nevyvodila závěry z vážných zjištění, která učinili kontroloři, s ohledem na legalitu celého zprovoznění Zemkových solárních elektráren. Z toho pak vyplývá mnohamiliardová škoda, protože Vitásková prý věděla, a nečinila.

Dalším vážným lapsem ERÚ jsou tarify cen elektrické energie, které měly být spuštěny od 1. 1. 2017. Tyto tarify jdou proti zdravému rozumu a jsou vlastně útokem nejen na peněženky těch příjmově nejslabších, jak tvrdí premiér, ale především útokem na peněženky početné a diferencované střední třídy. Jdou proti úsporám, jdou proti snaze malých výrobců (občanů, obcí, občanských sdružení a podobně) si zajišťovat výrobu elektrické energie z alternativních zdrojů decentralizovaně.

Ta snaha ovlivnit negativně spotřebitelské chování, a to v rozporu se základními evropskými trendy, z navržených tarifů vykukuje jako šídlo z pytle. V pozadí této snahy je navýšení spotřeby energie, omezení decentralizované výroby elektrické energie, ať již solárními panely nebo jinými druhy alternativní produkce energie, a vytvořit takto konečně podmínky pro to, aby zde byly pádné argumenty pro zahájení příprav dostavby Temelína, případně Dukovan.

Jde o to, aby betonářská a průmyslová lobby a také Westinghouse získaly zakázky v hodnotě několika set miliard korun. Podotýkám, že zcela zbytečné zakázky jdoucí proti zájmu obyčejných lidí, kteří pak budou mít drahou elektrickou energii.

To ve svých důsledcích vidím snad jako ještě vážnější problém než indiánské tance kolem solárního byznysu a miliard, které jsou ve prospěch solárních baronů státem vynakládány.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.