Paroubek: Je Babiš bohatou nevěstou koalice?

27.05.2016 22:35

Babiš si ve svých médiích opět vytahoval triko. Jeho vyjádření: „Koalice asi dlouho nevydrží,“ doprovázené úvahami o tom, jak je otrávený a jak Sobotka lže, se už pomalu stává folklórem. A to takovým, který se přibližuje těm nejlepším dnům Nečasovy vlády, kdy podobným způsobem v koaličních řadách řádili V. Bárta či R. John neblahé paměti.

Paroubek: Je Babiš bohatou nevěstou koalice?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tento týden poslanci hnutí ANO, většinově pomohli k tomu, že byl shozen připravený zákon o radikálním omezení kouření, především v restauracích. To, že každý zákon je věcí kompromisů, je zřejmé. Argumentace poslanců a představitelů hnutí ANO o tom, že se z protikuřáckého zákona stal zákon kuřácký, je v zásadě nechutné a vulgární. Toto tvrzení podceňuje inteligenci všech lidí, kteří ještě v této zemi umí samostatněji myslet a nebaští pseudoargumenty připravené Babišovými médii.

MfD došla dokonce tak daleko, že shození protikuřáckého zákona většinou poslanců hnutí ANO označila za vítězství svobody.

Předlohu každého zákona, resp. alespoň těch zákonů, kde se střetávají mnohé protichůdné zájmy, lze označit za východisko k dalšímu jednání a taková předloha také bývá zmrzačena nejrůznějšími návrhy, které respektují určité, někdy parciální a většinou partikulární zájmy ve společnosti. Tak tomu je i v případě předlohy protikuřáckého zákona.

Představa o tom, že si majitelé restaurací začnou, v případě přijetí tohoto zákona, hromadně budovat ve svých restauracích budníky, kam se budou stěhovat náruživí kuřáci, aby se s nadšením sami obsluhovali v oblacích dýmu, je zcela bludná. Možná, že je nějaký takový restauratér, který by to udělal, ale obávám se, že by se spíš jednalo o prakticky mrtvou literu přijatého zákona.

Prostě, pro hnutí ANO byl tento návrh zákona příležitostí, jak zopakovat trapnou hru, kterou sehrává v situaci, kdy je přichyceno při nějakém nečestném jednání. Ihned začne obviňovat své koaliční partnery z nečisté politické hry, kterou profesionální politici přeci ovládají a hnutí ANO, ve svém známém idealismu a dobrosrdečné naivitě, je s ní konfrontováno až na půdě sněmovny.

Tato hra ještě nějakou dobu bude bavit i české voliče. Při využití vlivných medií vlastněných Babišem to samozřejmě může být mnohem déle, než kdyby Babiš tato média nevlastnil. Ale jednou tato hra na pseudolež a pseudopravdu skončí, a o to větší bude vystřízlivění. Bohužel se obávám, že až do voleb, a to nejen krajských a senátních, ale také těch sněmovních, s touto hrou Babiš vystačí. A je smutné, že s touto hrou stačí především na ty vzdělanější vrstvy českého obyvatelstva. Ty se u nás, na rozdíl od Rakušanů nebo Němců, nechávají unášet dojmy, které si pletou s pojmy.

Jiná věc je, do jaké míry tyto své řeči bere vážně sám Babiš. Kdyby s nimi přišel o pár týdnů dříve, věřil bych, že je v pokušení vyvolat mimořádné volby a zajistit si výhodnější rozdání karet po volbách. Hlavní soupeři na pravici, ODS a TOP 09, leží v prachu, TOP 09 bude za půl roku, ihned po krajských volbách, řešit problémy své další existence. Extrémní pravice zatím nestačila vyrůst nad hranici pěti procent (možná, že za rok bude situace jiná a bude tak Babišovi odčerpávat část hlasů protestního charakteru) a ČSSD je stále poněkud v šoku po rozhodnutí Městského soudu v Praze ve věci advokáta Altnera. A hrozí jí velmi vážné finanční problémy, které ji vlastně neumožňují vést rovnocennou volební kampaň. A o to tady zřejmě šlo…

Je tedy otázka, zda se Babiš pokusí přeměnit krizi latentní, do níž se vláda jeho zásluhou dostala, v krizi skutečnou… Mimořádné volby by se tak mohly konat například spolu s druhým kolem voleb do senátu.

Je to zatím jen teoretická úvaha, ale v případě pádu vlády vlastně nebude žádná alternativa, akceptovatelná většinou sněmovny, která by byla schopna nahradit současnou vládu. Do konce volebního období chybí skoro rok a půl…

Že by protikuřácký zákon, který má spíše politický význam v rámci EU, neboť má vyjádřit ztotožnění se s hodnotami EU v oblasti boje proti nikotinismu, není v českých podmínkách tak závažnou bombou, aby se na něm kácela koaliční vláda. Tou bombou už však mohou být církevní restituce, resp. pozměňovací návrh k zákonu, který přinese do sněmovny sociálně demokratický hejtman Zimola…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…