Paroubek: Kdy se vláda odhodlá k útoku na daňové ráje?

14.04.2016 12:22

Česká republika v pojetí politiky Sobotky a Babiše nepatří v rámci EU k nejviditelnějším zemím. Česká vláda přenechává iniciativu v EU nejmocnějším státům Evropy, především Německu a Francii. Ale přece i středně velký stát, jakým je ČR, může tu a tam přijít s nějakou iniciativou. Takovou iniciativou by bylo zahájení útoku na daňové ráje.

Paroubek: Kdy se vláda odhodlá k útoku na daňové ráje?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Odborné odhady zveřejňované v posledních dnech tvrdí, že ČR v důsledku existence daňových rájů, a to nejen mimo Evropu ale i v Evropě (Nizozemí, Kypr, Lucembursko, Lichtenštejnsko, Monako, San Marino či Andora) přichází ročně o cca 57 miliard korun. A celá EU pak díky daňovým rájům přichází o 200 miliard eur ročně. To je více, nežli kolik je roční rozpočet EU (ten se pohybuje v částkách kolem 150 miliard eur).

Jako kdyby čeští politici měli v této věci osobní zábrany. Jakoby se tato zahraniční konta v daňových rájích týkala jich osobně nebo jejich spřátelených podnikatelských subjektů… Pasivita českých politiků je v této věci zkrátka obdivuhodná.

Vláda by zkrátka, pokud jde o daňové ráje, měla být mnohem aktivnější a navrhnout ústy premiéra Sobotky v Evropské radě generální útok na ně. Těch více než 50 miliard korun, o které český stát v důsledku existence daňových rájů každoročně přichází, by se hodilo. Koneckonců třeba na účely výše již naznačené: na mzdy ve veřejném sektoru či zvýšení důchodů atd.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu