Paroubek: Parta amatérů z ČNB

16.05.2016 21:40

Vedení ČNB vyslalo průzkumný balonek, zkoumající reakce na to, že pokud bude potřeba, bude ČNB a její bankovní rada dále pokračovat v intervencích proti zpevňování koruny, respektive v akcích na její oslabování. Vyplývá to ze záznamu jednání bankovní rady ve čtvrtek 5. května.

Paroubek: Parta amatérů z ČNB
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Za 2,5 roku od zahájení intervencí proti zpevňování kursu české koruny vyházela ČNB na tento záměr už více než 500 miliard korun. Je to neuvěřitelné číslo, a jednou přijde okamžik, kdy bude ČNB muset tyto zatím účetní ztráty změnit na ztráty skutečné…

Nyní se dozvídáme, že ČNB prý bude dále devalvovat českou korunu, bude-li to potřeba. To znamená, pokud budou problémy ve vývoji některých makroekonomických ukazatelů, zejména pak růstu mezd. Jeden z členů bankovní rady podle informací v médiích uvedl, že pravděpodobnost takového kroku vzrostla.

Vedení ČNB, pokud skutečně opět hodlá zasáhnout do kurzu koruny, zřejmě tak úplně neví, o čem mluví. Od počátku roku se propadají ceny zemědělských i průmyslových výrobků, což je do značné míry dáno již dlouhodobějším propadem cen zemědělských komodit, ale také například cen průmyslových kovů, nezbytných pro průmyslovou výrobu. Jakýsi cíl ČNB dosáhnout inflace 2 % je v takové situaci naprosto nesplnitelný a představovat si, že zásahy proti zpevňování měny bude urychlen také hospodářský růst, je blud.

Vedení ČNB zřejmě neví, co má dělat

ČR pak bude díky dalšímu oslabení koruny vyvážet práci svých občanů ještě levněji, a bude vlastně dále legalizovat vývoz národního bohatství do zahraničí. Jakákoli výhoda z další devalvace měny bude záhy popřena, protože česká ekonomika je ekonomikou zpracovatelskou, a tak si devalvací jen zdražíme dovozy surovin… Zatím to bylo zbytečné zdražení o nějakých 8-9 % a pokud by k tomu ČNB ještě něco přihodila, tak by to bylo i více. Tedy ještě dražší dovozy surovin. To by poněkud eliminovalo výhodu plynoucí z dlouhodobého poklesu světových cen surovinových komodit.

Vedení ČNB zřejmě neví, co má dělat. Řešení není v měnové oblasti, ale velmi pravděpodobně v posílení vládních výdajů na investice a případně na spotřebu obyvatelstva. Vláda by neměla mít předčasně příliš ambiciózní představy o vyrovnanosti státního rozpočtu, či dokonce o rozpočtovém přebytku, protože tím by mohla udusit hospodářský růst, Řešení má tedy v rukou vláda, a nikoli ČNB…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…