Paroubek: Sobotka a Zeman se zachovali správně

04.06.2014 15:17

Oceňuji realismus Bohuslava Sobotky a Miloše Zemana, kteří nepodlehli hysterii části mediální scény a části politiků, především pak z pravého spektra, v souvislosti s ukrajinskou krizí, a odmítají uvažovat o posílení vojsk NATO v Evropě, resp. přesněji, byť to nebylo explicitně vyjádřeno, na území České republiky.

Paroubek: Sobotka a Zeman se zachovali správně
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je to i první jasný případ koordinace zahraniční politiky mezi premiérem a prezidentem, což samo o sobě stojí za ocenění.  Nicméně v konkurenci Ruska a USA musí Evropská unie odpovědět na některé závažné otázky související s obranou zemí Evropské unie, potažmo zemí NATO v Evropě.

Evropa potřebuje společné akceschopné síly rychlého nasazení, které budou reálnou protiváhou vůči podobným silám např. v Rusku, kde je v těchto silách 80 000 plně bojeschopných mužů. Nelze se vyhýbat ani otázkám na společnou evropskou armádu a posílení vojenských rozpočtů.

Je dobře, že ČR a její reprezentanti nechtějí momentálně přispívat k eskalaci napětí v Evropě. Vláda však musí nalézt jasnou pozici k dlouhodobým bezpečnostním zájmům státu, jak jsem naznačil výše.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce