Paroubek: Staronová koalice v Praze

02.05.2016 17:52

Po měsících trapného dohadování a spojování se téměř všech (s výjimkou komunistů) se všemi a proti všem, došly nakonec tři strany, které tvořily původní koalici, k nové dohodě o spolupráci. Chtělo by se říci, že si těch skoro půl roku radniční krize mohly ušetřit…

Paroubek: Staronová koalice v Praze
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ale samozřejmě jsou věci mnohem složitější a i nově utvořená staronová koalice bude vlastně jen politickou formací, která zajistí přežívání rady i městských záležitostí bez jejich náležitého rozvoje do konce volebního období.

Pokud jde o tvář nové rady, ta se nejvýrazněji změní především v tom, že z pozice náměstka odvolaný M. Stropnický již nebude svou mateřskou stranou Zelených, které předsedá, a Trojkoalicí nominován zpět do funkce náměstka. To byla podmínka ANO a ČSSD pro obnovení koalice. Tato podmínka se ostatně více než pět měsíců nezměnila. Je možné filozofovat o tom, zda je to politicky chytré, moudré či prozíravé, mít Stropnického mimo radu, a přitom jako šéfa jednoho z výboru zastupitelstva, ale je to tak. Obě zbývající strany koalice, ČSSD a ANO, s ním prostě nebyly schopny komunikovat, a už vůbec ne spolupracovat.

Druhou vážnou změnou je změna v počtu uvolněných předsedů výborů zastupitelstva. Na místo dosavadních čtyř je jich teď nově šest (nově uvolnění jsou zastupitelé za ANO, J. Haramul a E. Kaplicky). Je to trapné a vlastně trochu skandální rozhodnutí, ale pokud to má být cena za stabilitu pražské městské rady na současném půdorysu, je dobré se s tím smířit. Samozřejmě, že opozice, tedy TOP 09 a ODS, budou křičet, jak je to nemorální a jak to ničí městský rozpočet. Pravdou však je, že v padesáti miliardách rozpočtu Prahy tři platy po osmdesáti tisících měsíčně nejsou zas až takovou fatální částkou.

Jiná věc je, že se na místo uvolněného předsedy výboru zastupitelstva pro majetek dostal K. Březina, pravomocně odsouzený k podmíněnému trestu, což zakrývá velmi šťastnou nominaci, kterou do rady pražského zastupitelstva sociální demokraté provedli. Nově zvolenými radními jsou Daniel Hodek, současný místostarosta MČ Praha 1, a Mgr., Ing. Irena Ropková, současná radní městské MČ Praha 3 a až do listopadu loňského roku také členka Rady hlavního města Prahy (byla odvolána v noci dlouhých nožů, kdy hlasovali téměř všichni proti všem).

Tito dva komunální pracovníci úrovní převyšují další dva zvolené nové členy rady, neboť již o problematice města ze své činnosti v městské části mnohé vědí. Jsou to zkušení lidé.

Hnutí ANO se ovšem vyznamenává, pokud jde o počet lidí, kteří, ze 17členného klubu této strany v pražském zastupitelstvu, mají placené prebendy. Je to údajně celých 15 členů. To je naprosto skandální stav a je jen škoda, že ČSSD nezajistila pro K. Březinu nějaké jiné politické uplatnění, například na některém z ministerstev a podobně. Takto sociální demokraté poněkud sdílí ostudu hnutí ANO, které si počíná ve své pozici vedoucí strany na pražské radnici bezskrupulózně vyžírkovsky.

To si určitě nemohou nevšimnout ani Pražané, jejichž tolerance k přehmatům momentálně vedoucí strany na pražské radnici je opakovaně obdivuhodná. V minulosti se tato tolerance velmi často týkala ODS…

Primátorka Krnáčová má vlastně poslední možnost přesvědčit pražskou veřejnost o svých, zatím skrytých, manažerských a politických schopnostech. Zatím projevila jen jedinou schopnost, která ale pro politika není nezanedbatelná: schopnost přežít v chaotických poměrech.

Nezávislému pozorovateli nezbývá než doufat, že rada v novém složení v sobě najde sílu nejen k tomu, aby řešila dennodenní provoz města, ale také aby sáhla do některých oblastí, které vyžadují koncepční řešení. Mám na mysli především oblast městských investic, kde je potřeba seřadit priority, vedle nich postavit zdroje, připravit koncepci použití cizích zdrojů (úvěry, příprava emisí obligací) a nasměrovat město v investiční oblasti na příštích 10–15 let.

Dosavadní městská rada tento svůj hlavní politický úkol zřejmě vůbec nepochopila, a tudíž na něm pravděpodobně nikdo ani nepracuje. Městská rada by také měla schválit nový územní plán a je otázkou, kolik úskalí a nových problémů může přinést zpracovaný tzv. metropolitní územní plán, který do značné míry vychází z filosofie, jíž vtiskl provádění tohoto materiálu bývalý primátor Hudeček.

Tím a priori nechci říci, že se jedná o filosofii špatnou, ale již první informace, které k územnímu plánu probleskují, svědčí o tom, že věci v něm obsažené budou velmi kontroverzní. V rámci celkové strategie investic se nová městská rada musí čelem postavit ke klíčovým dopravním stavbám, které město připravuje. K výstavbě nové trasy D metra a k dostavbě vnitřního městského okruhu.

Dva a půl roku, které zbývají do konce volebního období, by městská rada měla využít k tomu, aby v oblasti investic, a především při přípravě těchto dvou obrovských staveb, postavila solidní fundament.

Mnohokrát jsem v poslední době psal o tom, že Praha zaostává v soutěži s okolními metropolitními městy v Rakousku a Německu (Vídeň, Linec, Mnichov, Norimberk, ale také Berlín a Drážďany). A jedním z faktorů, který to způsobuje, je fakt, že od roku 2006, tedy již 10 let, městské rady vládnou Praze nekvalitně, chaoticky, kontroverzně a bez rozumné dlouhodobé vize…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče