Paroubek: Vyvolá A. Babiš předčasné volby?

28.01.2015 22:21

Pokud by chtěl A. Babiš vyvolat předčasné volby, udělá to pouze tehdy, když bude mít velkou šanci vyhrát je se značným rozdílem. Zdá se, že lepší šance než předčasné volby konané letos na jaře už by se pro jeho hnutí nemusela naskytnout.

Paroubek: Vyvolá A. Babiš předčasné volby?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Babišovo hnutí ANO ve většině předvolebních průzkumů výrazně vede ve volebních preferencích, ale také jeho zastupitelé už logicky začínají mít problémy, což se velmi rychle může podepsat na poklesu volebních preferencí.

Jeden zastupitel za hnutí ANO si například nedávno zcela přímo řekl o úplatek, v jiném městě se rozpadá koalice s účastí tohoto hnutí (a nebude to zřejmě jediný případ). Pražská koalice de facto pěti stran s většinou jednoho hlasu je, dá se říci, permanentně ve stavu těsně před výbuchem a řada problémů, které po sobě zanechalo předchozí vedení města, výbuch pouze přibližuje. Babišova a spřátelená média sice zatím drží problémy hnutí ANO v Praze i v dalších městech více méně v mlze, ale nepůjde to do nekonečna.

Vážnost situace už pochopilo také vedení ČSSD, které se snaží kontrovat a protiúdery zvrátit nepříznivou situaci. Nedávno se tak například objevil průzkum veřejného mínění, podle kterého si ANO a ČSSD byly ve volebních preferencích téměř rovny. V minulém týdnu také B. Sobotka poskytl týdeníkům Euro a Týden rozsáhlé rozhovory, kde mimo jiné uvádí, že ČSSD je schopná porazit ve volbách hnutí ANO, protože v podzimních senátních volbách ho porazila v poměru 10:6 zvolených senátorů. Tento argument je lehce komický, neboť ČSSD sice získala 10 senátorských křesel, ale obhajovala jich 23… Nicméně je vidět, že B. Sobotka chápe, že pokud nezvrátí trend ve volebních preferencích, A. Babiš může vyvolat předčasné volby – protože i díky svým britským poradcům velmi dobře ví, že propásne-li správný okamžik k vyvolání předčasných voleb, nemusí již v budoucnu volby vyhrát, a tím méně vyhrát výrazným způsobem.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…