Pavel Dobeš: Demokraté Jana Kasla neprodávají jogurt, ale skutečnou vizi pro Prahu

12.09.2014 22:35

Síla a správnost myšlenky se určitě nepozná podle toho, jaká je její délka „na papíře“. Někdy může být správné řešení to, které je popsané na celé straně, jindy to může být jen jedna jediná věta, klíčová pro vyřešení problému.

Pavel Dobeš: Demokraté Jana Kasla neprodávají jogurt, ale skutečnou vizi pro Prahu
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

Pokud ale usilujete o přízeň voličů s tím, že chcete další 4 roky vést takový kolos, jakým je hlavní město Praha, několik vět ani několik málo stránek by nemělo stačit jako vize, kterou statisícům lidí nabízíte. Blížící se volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy jsou ale „krásným“ příkladem toho, jak ideově a odborně vyprázdněné jsou kandidující politické strany včetně těch zavedených a parlamentních. Zatímco Demokraté Jana Kasla v těchto dnech představili svých 65 programových priorit, což je dokument zpracovávaný odborníky po dobu jednoho a půl roku a čítající 31 stran textu s návrhy řešení a jasnými kroky, některé politické strany s vysokými předvolebními preferencemi ani měsíc před volbami žádný program pro Prahu nemají!

Začněme u lídra všech předvolebních průzkumů a překvapivého vítěze minulých sněmovních voleb – politické strany ANO. Omlouvám se, ale nebudu používat oficiální termín „hnutí“, jelikož politická síla s několika ministry včetně ministra financí České republiky snad už opravdu nemůže myslet vážně slova o tom, že není politickou stranou a její členové nejsou politici. I když podle toho, jakou vizi představuje ANO Pražanům pro další čtyři roky, by se, pravda, o té politické straně dalo pochybovat. ANO totiž nepředstavilo ani měsíc před volbami program pro Prahu vůbec žádný! (na oficiálním webu ho PROSTĚ nemají) A co tedy zamýšlejí dámy a pánové z ANO s Prahou v příštím volebním období? Bude nám asi muset stačit odpověď, že to PROSTĚ ZAŘÍDÍ.

Dalším na řadě by logicky měl být současný primátor a jeho TOP 09. O tom, že Tomáš Hudeček zahájil předvolební kampaň, jsme už tento týden slyšeli mnoho, i když nejvíce to slyšeli hlavně v Brně, Ostravě, Břeclavi a Krnově. Zdálo by se samozřejmé, že „obhajující“ primátor tedy představil také program pro hlavní město. Při vstupu na webové stránky TOP 09 ale zjistíme, že stránka se teprve pro komunální volby 2014 v Praze připravuje (přestože pan primátor již s Karlem kampaň oficiálně před několika dny asi zahájili), a zatím si můžeme prohlédnout program pro Prahu 11 a dvě další malé městské části. Tedy vize pro Prahu od současného primátora veškerá žádná.       

S „čistým kontem“ z naší analýzy vychází také parlamentní Úsvit přímé demokracie, kde jediné, co se o jejich vizi pro Prahu můžete dozvědět na webových stránkách, je šest obecných priorit kandidáta na primátora typu „Zasadím se o to, aby v Praze byl velký rozvoj kolejové dopravy.“

Další strany s šancí dostat se na magistrát již nějaký ten programový bod zveřejnily, i když třeba u Pirátské strany, Strany svobodných občanů, Restartu nebo ambiciózní Trojkoalice pro Pražany se jedná opravdu doslova jen o pár stručných a obecných bodů.

A jak jsou na tom dvě tradiční strany ODS a ČSSD? Občanští demokraté svůj program sestavili jako takové pohádkové povídání na pouhých šesti stranách, na kterých nenajdete kromě letopočtů a 500 strážníků městské policie žádné číslo. Heslo exprimátora Svobody, tedy že je jediný slušný - obviněný – primátor, nezní v této souvislosti zrovna důvěryhodně, že? Sociální demokraté jsou na tom o poznání lépe, ale i tak je jejich 11 stránek programu sestávajícího z bodů typu „Budeme prosazovat…“, „Zařídíme…“, „Zasadíme se o…“ opět bez většího množství konkrétních věcí daleko za tím, co si Demokraté Jana Kasla představují pod skutečnou vizí pro Prahu.

Politika, respektive předvolební kampaně jsou dnes samozřejmě o zkratkách, o heslech, která zaujmou a na která si lidé najdou čas. To ale dle mého názoru neznamená, že by za těmito hesly neměl být skutečný politický program, skutečná představa o tom, co se bude dít po volbách. Strany jako ANO prodávají obrazně řečeno jogurty s krásným kelímkem a poutavou etiketou, jenže obsah je prachbídný. „Nejasné složení a samá Éčka“. My oproti tomu nedbáme tolik na kelímek, podstatný je pro nás obsah, který přinášíme.

Pavel Dobeš
kandidát Demokratů Jana Kasla do Zastupitelstva hlavního města Prahy a Prahy 3

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Dobeš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.