Pekarová Adamová (TOP 09): Kolem této kauzy se objevuje mnoho lží

03.12.2020 14:51

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny 3. prosince 2020 k informaci ministra životního prostředí o situaci na řece Bečvě

Pekarová Adamová (TOP 09): Kolem této kauzy se objevuje mnoho lží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Vážené dámy, vážení pánové,

mě mrzí, že pan ministr tady nevystoupil dříve, tím by umožnil i ostatním poslancům se přece jenom ještě k tomu bodu vrátit a více diskutovat, protože je pravdou, že se objevila celá řada dalších věcí za těch několik málo týdnů, které uplynuly od posledního projednávání tohoto bodu tady ve Sněmovně. Nestalo se tak, tak alespoň touto formou.

Vy jste, pane ministře, zmínil, že věříte policii. Já jí věřím a věřím jí zejména v tom vyjádření, které právě proběhlo po tom posledním projednání tohoto bodu ve Sněmovně, kdy vyvrátila vaši lež o tom, že by vám snad neumožnila se k té věci vyjadřovat, zavázala vás mlčenlivostí. Čekala bych, že ve svém slově se i k téhle věci vyjádříte a že objasníte, proč jste tady na ten mikrofon nejenom nám poslancům, ale celé veřejnosti v téhle věci lhal, a nebo jestli si za tím svým vyjádřením i nadále trváte a tím nám dáváte signál, že věřit nemáme v tomto konkrétním obvinění právě policii? Tak ve stínu téhle informace, která od policie byla jasně zveřejněna záhy poté, co jste ji osočil z toho, že vás tou mlčenlivostí ona pověřila.

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

Tak se nemůžete divit, že vám nejenom my, ale ani veřejnost nebo její značná část nevěří, že vám nemůže věřit v této kauze, protože to je jedna z mnoha lží, které se v ní objevují. Tato je konkrétně ta vaše. Nebudu zmiňovat mluvčího Agrofertu Hanzelku, který ještě pár hodin po celé katastrofě nebo pár dní po katastrofě, kdy se objevila informace o kyanidech, říkal, že s kyanidy jejich společnost DEZA vůbec nenakládá. Vaše podřízená organizace Česká inspekce životního prostředí v odpovědích na několik mých dotazů, které jsem kladla i na výboru pro životní prostředí a následně jsem jim je zasílala písemně, mi potvrdila, že DEZA s kyanidy nakládá. To je jeden z dalších konkrétních důkazů toho, že se kolem této kauzy objevuje mnoho nepravd, mnoho lží - ne od novinářů nebo od těch, kterým záleží na tom, aby došlo k vyšetření, ale třeba právě i od vás a od státních úřadů a to i konkrétně od těch, které spadají pod Ministerstvo životního prostředí. Pak se nelze divit, že i ty kauzy, které jsou teď v poslední chvíli, kdy dochází k dalším únikům z toho dotyčného kanálu, ke kterému má být připoutána zejména pozornost, aby byla odvedena od DEZA, tak mnozí nevěří tomu, že se nejedná jenom o vrtěti psem, že mnozí se domnívají, že tady jde opravdu o to zahladit stopy, odvést pozornost, a vás tedy tím pádem považují za toho, kdo místo toho, aby bránil skutečnému vyšetření a bránil životní prostředí, což je ta funkce, kterou tady několik let zastáváte, tak vás berou jako toho, který zejména napomáhá zametání stop ve prospěch viníka. Tak to prostě je, takový je názor velké části, i těch dotčených rybářů, kteří jsou hlavními poškozenými. A mohla bych tady skládat celou řadu dalších konkrétností, které nesedí v těch verzích příběhů, které prezentujete, které jsou podivné a kde docházelo i třeba k selháním. A je jenom otázkou, jestli k selháním, které byly z nějakého šlendriánství, nedodržování postupů, a nebo selhání cíleným. To asi je předmětem, který se opravdu vyšetří, a já pevně věřím, že ano a že zjistíme, jestli tady šlo o systémovou chybu, nebo jestli tady jde právě o pochybení třeba jednotlivců. Ale to, že v tomto případě jste lhal - a i tady v případě tohoto bodu, tak byste měl osvětlit na mikrofon znovu, a ne se tady snažit zase z té celé věci pouze vyviňovat, tak jak je vaším zvykem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě