Peksa (Piráti): Krásný příklad, že to jde

01.07.2022 5:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k investicím dánské společnosti LEGO do ekologie

Peksa (Piráti): Krásný příklad, že to jde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Všichni asi známe plastové stavební kostky LEGO, které se začaly vyrábět na přelomu 40. a 50. let minulého století. Víte ale, že se tato dánská společnost rozhodla, že se do roku 2030 stane uhlíkově neutrální? Ano, čtete správně a důvod je zcela prostý – rozložení jedné jediné kostky, které byly až doposud vyráběny z plastového materiálu ABS, může trvat i stovky let.

Společnost LEGO proto hodlá investovat několik miliard dolarů, aby našla nové a ekologicky šetrnější způsoby výroby a následného zacházení s kostkami.

Tohle je krásný příklad toho, že to jde a že se dají emise snižovat napříč sektory a různými oblastmi! Kromě toho, že se společnost LEGO pokouší najít udržitelné materiály pro výrobu dalších generací svých kostek, tak se zaměřuje také na to, aby byly krabice i obaly od kostek z recyklovaného papíru.

Hledání nových výrobních materiálů by postrádalo smysl, kdyby továrny a všechny budovy, které LEGO Group využívá, spotřebovávaly fosilní paliva. Společnost proto mohutně investuje do obnovitelných zdrojů energie. Instalace solárních panelů na střechách svých budov a spolufinancování výstavby obří větrné elektrárny na severu Německa jsou asi těmi nejviditelnějšími kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…