Peksa (Piráti): Nemůžeme schvalovat koncentrační tábory a loupeže orgánů

14.01.2019 19:17

Piráti připravují zákon, který má zamezit kupčení s lidskými orgány. Spolupracují se senátorem Markem Hilšerem.

Peksa (Piráti): Nemůžeme schvalovat koncentrační tábory a loupeže orgánů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa a senátor Marek Hilšer se dohodli na společném postupu v přípravě zákona, který by měl omezit možnosti nákupu orgánů odebraných politickým vězňům v Číně i kdekoliv jinde ve světě.

„Posledních pár měsíců se v rámci týmu zabýváme orgánovou turistikou. Stručně řečeno jde o to, že si zajedete do zahraničí nechat voperovat orgán nějakého chudáka, který ho v lepším případě prodal, v horším mu ho sebrali. V tomhle byznysu hraje smutný prim Čína, která kupčí s orgány vězňů v doslova průmyslovém měřítku,” řekl k situaci Mikuláš Peksa.

„Je veřejným tajemstvím, že v Číně kvete obchod s orgány politických vězňů, na němž vydělávají exponenti komunistického režimu. Nemůžeme-li páchání těchto zločinů ovlivnit přímo, je naší morální povinností přijmout legislativu na potírání orgánové turistiky.  Vystupujeme-li zásadně proti mezinárodnímu obchodu se zvířaty, nesmíme tolerovat obchod s lidskými orgány,” shrnul Marek Hilšer.

Cílem poslance Peksy a senátora Hilšera je mít do června 2019 připravené paragrafové znění zákona inspirující se například v kanadském zákonu S-240. Ten v současnosti prochází kanadským legislativním procesem a měl by zapovídat vstup do země osobám spojeným s obchodem s orgány. Na stole je i povinnost předložit certifikát o tom, že dané orgány získal příjemce od dobrovolného dárce. Dle Pirátů se jedná o principiální gesto: „Nemůžeme schvalovat koncentrační tábory a loupeže orgánů,” dodává Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.