Peksa (Piráti): Ve Velké Británii mají nedemokratický volební systém... proto ty výsledky

16.12.2019 9:31

Komentář na facebookovém profilu k volebnímu systému Velké Británie

Peksa (Piráti): Ve Velké Británii mají nedemokratický volební systém... proto ty výsledky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Britské volby jsou mimo jiné zajímavou ukázkou fungování politického systému. Británie má totiž na rozdíl od drtivé většiny Evropských zemí „většinový“ systém. Země je rozdělena na obvody, přičemž v každém z nich se volí jeden poslanec. Strana, která dostane v obvodu nejvíc hlasů, vyhrává.

V tomto systému mají pochopitelně naprosto neférovou šanci na úspěch největší strany. Není tedy překvapením, že české politické strany, které byly u moci – ať už v dobách opoziční smlouvy nebo jindy –, často mluvily o zavedení podobného systému u nás. Tato snaha naštěstí neuspěla. Dílčím krokem bylo zřízení malých krajů (typicky Libereckého a Karlovarského), kde díky rozdělování hlasů d'Hondtovou metodou přijdou menší strany zkrátka.

Neférovost britského většinového systému vyplyne dobře při srovnání s Německem. Německo totiž (podobně jako ČR) používá poměrný systém, ale má navíc systém jakýchsi preferenčních hlasů (tzv. „Erstestimme“), který voličům napříč politickými stranami umožňuje vybrat kandidáta, který je jim nejsympatičtější. Celkově se tak tento systém chová podobně jako volba jednoho kandidáta ve většinovém systému (a také je díky tomu možné odhadnout výsledek).

Kdyby mělo Německo podobný systém, jako má Británie, vedlo by to fakticky k vymazání menších politických stran – například FDP nebo Zelených. Zároveň by to přineslo neomezenou moc CDU.

Naopak v Británii by s poměrným systémem konzervativci neměli většinu a země by v tuto chvíli nejspíš sestavovala koaliční vládu Labouristů, Liberálních demokratů a SNP vzdorující Brexitu. Většinový systém ale Liberální demokraty vyřazuje ze hry, podobně jako by v Německu vyřadil FDP.

Británie bohužel zůstává v pasti nedemokratického většinového volebního systému. Převaha Tory party a Labour party, tamních obdob ODS a ČSSD, zajišťuje, že se na tento základní pilíř jejich moci snadno nesahá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…