Petr Dufek: ČR oficiálně – jako jedna z mála v EU – v recesi

03.03.2023 17:27 | Komentář

Tak i zpřesněná data statistického úřadu potvrdila, že je česká ekonomika od třetího čtvrtletí loňského roku v recesi. HDP v posledním čtvrtletí poklesl mezikvartálně o 0,4 %, a to především v důsledku snižující se spotřeby domácností.

Petr Dufek: ČR oficiálně – jako jedna z mála v EU – v recesi
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Propad reálné kupní síly obyvatel způsobený vysokou inflací vedl k dalšímu výraznému omezování reálných nákupů zboží a služeb domácností, které navíc v závěru roku ještě zrychlilo. Z pohledu vlastní spotřeby jsme se tak ještě více vzdálili úrovni dosahované těsně před covidem.

Domácnosti tak reálně v závěru roku utrácely o osm procent méně než v posledním čtvrtletí 2019.

Slabší byly ke konci roku i investice, které negativně poznamenalo omezení výdajů na dopravní prostředky, budovy a stavby. V případě aut šlo nepochybně především o vliv jejich nedostatku, respektive dlouhých čekacích lhůt, a samozřejmě šlo i o přehodnocování investice firem v čase energetické drahoty. U staveb bylo vidět zpomalení komerční i bytové výstavby a pravděpodobně i méně veřejných investic.

I když výsledky ekonomiky ve druhé půlce roku už poznamenala recese, díky vyšším číslům z první poloviny dosáhl růst HDP 2,4 %. Není to zrovna skvělý výsledek, když vezmeme v úvahu, že se ekonomika nedostala ani v roce 2022 na předcovidovou úroveň.

Na úroveň před covidem se nedostaneme s největší pravděpodobností ani letos. Začátek roku je ve znamení pokračující recese a následné oživení jen tak tak vyrovná negativní čísla z prvního pololetí. Pokud ekonomika bude za celý rok alespoň stagnovat, bude to možné považovat za úspěch.

S vysokou inflací nemá šanci se odrazit od současného dna, protože většině obyvatel právě inflace snižuje kupní sílu, a navíc je udržuje v poměrně vysoké nejistotě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…