Pilc (Svobodní): Biopaliva ani přikazovat, ani zakazovat

02.11.2017 19:49

Je hloupost zákonem přikazovat lidem biopaliva. Stejná hloupost je zákonem lidem biopaliva zakazovat.

Pilc (Svobodní): Biopaliva ani přikazovat, ani zakazovat
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Už to nejde moc zakrývat: postupně vychází najevo, že přikázat lidem biopaliva nebyl úplně nejlepší nápad. Vlastně to byl docela hloupý nápad.

A s čím přicházejí už dost vládnoucí politici, toužící lidem vládnout ještě víc? Přicházejí s nápady na zakazování biopaliv.

Ukazuje se, že někteří umí uvažovat pouze v rámci přikázat nebo zakázat. To jsou ti lidé, kteří mají nutkání ostatním lidem poroučet a nedokážou ostatní lidi nechat na pokoji.

Používání biopaliv nedává ekonomicky ani ekologicky smysl. Při zrušení povinnosti používat biopaliva (nebo nějaký podíl biopaliv) přirozeně poklesne jejich používání na minimum. Někdo i tak přesto bude chtít biopaliva používat, například proto, že to bude považovat za ekologické. Na trhu může být potom nějaký malý segment, který bude plnit přání zákazníků používat biopaliva, i když jsou dražší.

Největší chyba a nebezpečí případného zákazu používání biopaliv spočívá v tom, že posiluje už tak příliš rozšířenou představu, že je potřeba věci buď přikázat, nebo zakázat a ignoruje se možnost svobodné volby.

Vyšlo na blogu Idnes.cz

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…