Piráti: Člověk někdy zapomíná, že svoboda je velmi subjektivní pocit každého z nás

12.11.2016 14:00

Piráti a Česká asociace paraplegiků - CZEPA letos oslaví Den boje za svobodu a demokracii netradičně. Na sváteční odpoledne 17. listopadu chystají společnou akci s názvem Bariéry svobody.

Piráti: Člověk někdy zapomíná, že svoboda je velmi subjektivní pocit každého z nás
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

 V 15 hodin se ve Hvězdném bazaru, Jungmannova 7 v Praze 1 sejdou předseda Pirátské strany Ivan Bartoš s ředitelkou CZEPA Alenou Jančíkovou aby spolu s dalšími zúčastněnými diskutovali na téma, jak se 27 let od sametové revoluce změnil život a podmínky hendikepovaných spoluobčanů. Vedle tématických přednášek a diskuzí bude ve Hvězdném bazaru a v sousední kavárně Headshot Coffee připravený zajímavý doprovodný program. Akce je volně přístupná, nalévat se bude svařák zdarma.

Smyslem akce je připomenout, že mezi námi žije víc než 8 000 vozíčkářů s poraněním míchy, kterým se v jediné vteřině dramaticky změnil celý život. Jak se vyrovnávají s touto změnou a jak se jim žije s hendikepem? Společně budeme hledat odpovědi také na další otázky: Je vzdělání plně dostupné i pro hendikepované studenty a jaké mají perspektivy? Na jaké limity naráží naši hendikepovaní spoluobčané při uplatňování politických práv a nakolik by přivítali možnost online voleb? Dá se v našem veřejném prostoru hovořit o svobodě pohybu, jaký je celkový stav bezbariérových řešení v ČR? Jaká je naše “®evoluce“, tedy jaké zákony bychom měli prosadit, aby se situace vozíčkářů v ČR zlepšila? Jakým specifickým bariérám čelí ženy na vozíku? Zájemci si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to pohybovat se na vozíku a zhlédnout dokumenty o tom, že svoboda pohybu nezná hranic ani u hendikepovaných lidí.

„Svátek 17. listopadu lze oslavit různě. Tomu odpovídá i rozmanitost a tématické zaměření různých demonstrací, které se v řadě měst tento den pořádají. Člověk unášený vzletnými ideály nebo zaplavený patosem někdy zapomíná, že svoboda je velmi subjektivní pocit každého z nás. Jsem rád, že si v rámci státního svátku můžeme připomenout a zamyslet se spolu s Piráty a přáteli z CZEPA nad tím, že podmínky a šance naplňovat své představy svobody nemáme všichni stejné. Že něco, co nám může přijít samozřejmé, pro jiného takové být nemusí. Všechny, kteří vědí, že i svoboda může mít bariéry, rádi uvítáme na tomto společném happeningu. Může to být třeba první krok k tomu, některé z těchto bariér konečně zbořit.“ Říká Ivan Bartoš, předseda Pirátů.

„Díky pádu komunistického režimu nemusí lidé s postižením žít v ústavech a mohou mít děti. To bez debat. Bohužel, co se však nezměnilo, je postoj společnosti, veřejnosti i úředníků. V roce 1994 byl v ČR schválen zákon o bezbariérovosti a stává se, že se tento zákon obchází, nebo dokonce nedodržuje a architektonické bariéry jsou tak na každém rohu. Přitom veřejný prostor například v USA, kde byl stejný zákon schválen pouze o dva roky dříve, je v současnosti téměř bezbariérový.“ Srovnává Alena Jančíková, ředitelka CZEPA, život vozíčkářů dříve a nyní a dodává: „Stále se také setkáváme s nerovnocenným přístupem veřejnosti. Často nás lidé podceňují, chovají se k nám jako k malým dětem, nebo nám naopak závidí sociální podporu.“

Hvězdný bazar pomáhá lidem po úraze postavit se na vlastní nohy. Jako ze svých projektů na podporu vozíčkářů jej provozuje Česká asociace paraplegiků - CZEPA. Pracovní místa v tomto charitativním obchodě jsou určena zejména pro mladé lidi s hendikepem, kteří v důsledku úrazu nedostudovali, nemůžou dělat svou původní práci nebo jim chybí pracovní zkušenosti. Hvězdný bazar nabízí stylové kvalitní oblečení a doplňky z druhé ruky od všech, kdo chtějí pomoci. Mezi dárci je řada známých osobností. Shromažďujeme různé unikátní předměty, sportovní potřeby, umělecká díla i filmové rekvizity od herců, filmařů, divadelníků, výtvarníků, designérů, módních návrhářů či sportovců. Navrhujeme také věci s vlastním originálním designem, například trička, tašky nebo různé módní kousky. Veškerý výtěžek z prodeje zboží využívá CZEPA na financování svých projektů.

Česká asociace paraplegiků - CZEPA podporuje a provází vozíčkáře od nejtěžšího období krátce po poškození míchy (úrazem páteře nebo nemocí) i během jejich dalšího života. Organizace podporuje a hájí zájmy vozíčkářů po poškození míchy, usiluje o vytvoření podmínek pro jejich plnohodnotný život a pro integraci do většinové společnosti.

pozvanka-bariery-svobody.jpg

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.