Piráti: „Korektní“ politický boj podle pravidel starosty Prahy 1 Lomeckého

26.07.2018 14:01

Od března letošního roku blokuje Městská část Prahy 1 přístup k Facebookovým stránkám některým členům České pirátské strany, a to přesto, že se jedná o veřejnou komunikační platformu, která je hrazena z finančních prostředků daňových poplatníků a občanů Prahy 1.

Piráti: „Korektní“ politický boj podle pravidel starosty Prahy 1 Lomeckého
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Jakoby pro Městskou část Praha 1 neplatila Listina základních práv a svobod, dle které je cenzura nepřípustná. Blokovaný člen České pirátské strany David Bodeček k tomu uvedl: „V březnu letošního roku jsem zjistil, že nemohu vkládat příspěvky na facebookový profil Městské části Praha 1. Obrátil jsem se tedy na tajemníka úřadu, od něhož jsem obdržel informaci, že blokaci mé osoby provedl systém, avšak že sjedná nápravu, neboť jsem se v minulosti nedopustil žádné nevhodné komunikace.“ Vzhledem k tomu, že náprava se neuskutečnila, oslovil Bodeček tajemníka úřadu ještě jednou.

Mgr. Ing. František Dvořák k jeho žádosti uvedl: „Do funkce tajemníka úřadu městské části Praha 1 mě jmenoval starosta Lomecký. Jistě tak nečinil s výhledem, že budu usnadňovat politický boj jeho odpůrcům.“ Tajemník v e-mailové korespondenci dodal, že věří, že Česká pirátská strana má mnoho inteligentních členů, kteří vědí, že politického úspěchu lze dosáhnout pouze v korektním politickém boji. „Tajemník úřadu má zřejmě velký smysl pro humor, když na jedné straně hovoří o korektním politickém boji, jehož nezbytným atributem je svoboda projevu a svobodná soutěž politických stran, a na druhou stranu dodává, že facebookový profil nemůže zpřístupnit, neboť by tím usnadňoval politický boj konkurentům stávajícího starosty,“ dodává Bodeček. Postoj tajemníka úřadu k celé problematice a omezování člena České pirátské strany Bodečka podtrhuje jeho písemné vyjádření: „stejně jako v soukromém sektoru, i ve veřejné správě se vysoce cení loajalita podřízených, proto, a nejenom proto, nemůžu a nebudu vystupovat proti starostovi a jeho zájmům.“

David Bodeček považuje takovouto blokaci na oficiálním profilu městské části za nezákonnou a proto podal podnět Magistrátu hlavního města Prahy, aby situaci z pozice nadřízeného úřadu napravil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…