Piráti: Ministerstvo dopravy ignoruje malé obce

28.03.2019 19:46

Prach, hluk, výfukové zplodiny a zvýšené nebezpečí pro chodce. Taková je možná blízká realita v podání Ministerstva dopravy.

Piráti: Ministerstvo dopravy ignoruje malé obce
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Resort zpoplatňuje úsek silnice první třídy E49 s označením I/20. Dle zástupců obcí Jihočeského a Plzeňského kraje to nutně povede k přesunutí kamionové dopravy na paralelně vedoucí silnici I/22, v jejíž bezprostřední blízkosti žijí téměř po celém obvodu lidé. Pirátští poslanci Lukáš Kolářík a Ondřej Polanský proto svolali kulatý stůl zástupců obcí k podpisu společného prohlášení, které jednoznačně odmítne plánované změny. Dokument poté předají předsedovi vlády Andreji Babišovi a téma otevřou v Poslanecké sněmovně.

„Zástupci obcí už v této věci několikrát kontaktovali Ministerstvo dopravy, ale úředníci i samotný ministr Dan Ťok je ignorovali. Proto jsme se rozhodli pomoci,” komentuje situaci pirátský poslanec Lukáš Kolářík. „Zpoplatnění jízdy po I/20 povede k odklonu dopravy na silnice, které vedou středem obcí a v mnoha místech jsou zúžené. Je to velký problém a ministerstvo by jej mělo konzultovat minimálně se starosty na tomto území,” dodává Kolářík.

„Zmíněné silnice, na které se přirozeně přesune frekventovaná doprava, jsou už teď na hraně svých limitů. Pokud Ministerstvo dopravy opravdu přistoupí k zavedení mýtného na silnici I/20, místním občanům to radikálně zkomplikuje život. Hustý provoz de facto rozetne obce ve dví a přechody pro chodce budou představovat zkoušku trpělivosti a odvahy,” soudí pirátský poslanec a expert na dopravu Ondřej Polanský.

Piráti děkují městysu Katovice za zajištění akce a místostarostovi Jindřichu Zdráhalovi za organizační podporu. Společné prohlášení podepsané reprezentanty územních celků v celé délce silnice I/22 předloží pirátští poslanci předsedovi vlády během dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…