Piráti: Vládnoucí TOP 09 na Praze 1 prodává svým členům městské byty za hubičku

29.08.2018 16:42

Praha 1, jejíž starostou je Oldřich Lomecký z TOP 09, prodala člence a kandidátce TOP 09 Kateřině Hamr městský byt za devítinu tržní ceny. Ta se ho o rok později zbavila se ziskem 6,5 milionu korun.

Piráti: Vládnoucí TOP 09 na Praze 1 prodává svým členům městské byty za hubičku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Člen Pirátů David Bodeček již v minulosti upozornil na to, že při prodeji bytů v rámci výběrových řízení byly bytové jednotky Městskou částí Praha 1 prodávány pod obvyklou cenou. Průběh realizovaných výběrových řízení na prodej bytových jednotek aktuálně prošetřuje policie.

Nyní Piráti objevili, že též při privatizaci bytů se neměří stejným metrem a některým kupujícím se posléze dostává neobvyklých výhod. Kateřině Hamr, člence strany TOP 09 kandidující v letošních volbách, v roce 2016 Praha 1 prodala bytovou jednotku na Novém Městě o ploše 66 m2 za částku 852 000 Kč. V kupní smlouvě uzavřené s Prahou 1 byl původně zakotven 5letý zákaz zcizení, jak je v takových případech běžné. Tento zákaz byl však posléze odstraněn, a to jeho ručním přeškrtnutím, k čemuž úřednice z Prahy 1 připojila svůj podpis a kulaté razítko úřadu. To paní Hamr umožnilo, aby o rok později bytovou jednotku prodala za částku 7 249 000 Kč, tedy 8,5krát vyšší.

„Není normální, aby městská část prodala byt s 90% slevou člence koaliční strany a umožnila jí ho o rok později prodat s výdělkem 6,5 milionu korun na úkor městské kasy. Takováto malá domů ze strany TOP 09 je podle nás odporná a naprosto nepřijatelná,“ říká člen Pirátů David Bodeček, který případ odhalil.

Výhody, které aktuální vládnoucí strana TOP 09 na Praze 1 svým členům poskytuje, jsou nemalé. Piráti prostřednictvím Bodečka již v březnu letošního roku upozornili jak tajemníka úřadu, tak také radního pro majetek Tomáše Macháčka (TOP 09) na neadekvátní zásah do kupní smlouvy Kateřiny Hamr a dali podnět k jejímu prošetření. Kateřina Hamr tímto způsobem mohla získat neoprávněnou výhodu oproti jiným, „běžným“ občanům Prahy 1. Do dnešního dne záležitost nebyla tajemníkem ani radním Macháčkem objasněna.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…