Piráti: Vlastimil Tlustý je poradce pro oblast nepodmíněného základního příjmu, ne kandidát na ministra

22.12.2016 6:36

Reakce Pirátské strany na manipulativní článek o "tokání s politickými zombíky"

Piráti: Vlastimil Tlustý je poradce pro oblast nepodmíněného základního příjmu, ne kandidát na ministra
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Na zpravodajském portálu Faktor S se objevil článek „Piráti po Marvanové tokají s dalším politickým zombíkem,“ popisující pokusy Pirátské strany „spojit se s lidmi, na jejichž působení v politice by bylo už kvůli blížícím se svátkům klidu a míru slušnější zapomenout.“ Vedle Hany Marvanové je v článku zmiňován zejména bývalý ministr financí a svého času vlivný člen ODS, Vlastimil Tlustý.

Jednání s Vlastimilem Tlustým ohlásil místopředseda Ivo Vašíček v registru lobbistických kontaktů. Ten Piráti jako jediná strana u nás vedou jako veřejně přístupný. Zde je možno vyčíst veškeré kontakty členů strany s lidmi mimo stranu týkající se řešení politických otázek.

S Vlastimilem Tlustým byla probírána otázka nepodmíněného základního příjmu, tedy pravidelné platby pevně stanovené částky každému plnoletému občanu České republiky. Piráti považují tuto otázku za klíčovou pro udržení sociálního smíru v budoucích letech, kdy dojde k razantnímu snižování počtu pracovních míst kvůli jejich nahrazování automatizovanými a robotickými systémy.

Byl to právě Vlastimil Tlustý, který jako první politik v ČR o nepodmíněném příjmu začal hovořit, dokonce se jej, coby ministr financí v „první vládě Mirka Topolánka“ pokusil přivést k životu pod názvem „Státem zaručený příjem“.

Pro Piráty, kteří považují přizpůsobení společnosti éře masivní robotizované výroby za prioritu, jsou důležité odborné podklady, analýzy a vědomosti, které Tlustý má. „Jde nám o to definovat nepodmíněný příjem v co nejrealističtější podobě, aby se diskuze o jeho zavedení vedla ve věcné rovině. Tato myšlenka je často považována za levicovou, přesto s ní přicházejí také pravicoví politici. To svědčí o tom, že myšlenka nepodmíněného příjmu se vymyká pravolevému dělení, a jelikož chtějí Piráti navrhnout jeho realizaci co nejllépe, diskutujeme ho s odborníky z obou částí politického spektra,“ upřesnil Ivo Vašíček. Podobně se například Piráti setkali i s provozovatelem tzv. žlutých autobusů panem Jančurou s cílem diskuse programových bodů v oblasti dopravní politiky ČR.

Vlastimil Tlustý projevil zájem o spolupráci s Piráty na ekonomické části volebního programu. Nikoliv o kandidaturu. „Vlastimil Tlustý je poradce pro oblast nepodmíněného základního příjmu, ne kandidát na ministra financí. I kdyby chtěl kandidovat za Piráty, musel by projít primárkami, stejně jako kdokoliv jiný,“ doplnil Vašíček. Informace o jednání s Vlastimilem Tlustým vyvolala několik překvapených reakcí i uvnitř strany, ty byly do značné míry způsobeny právě manipulativním vyzněním zmiňovaného článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…