Piráti: Vykořisťování kurýrů skončí

04.02.2023 8:38 | Tisková zpráva

Klasická zaměstnanecká práva a sociální jistoty mají mít nově pracovníci rozvážkových společností. Počítá s tím směrnice, kterou schválil Evropský parlament.

Piráti: Vykořisťování kurýrů skončí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Pirátští europoslanci si od nových pravidel slibují konec vykořisťování tzv. pracovníků platforem. Směrnice se dotkne společností typu Uber, Bolt nebo Wolt. Nyní poputuje ještě do trialogu.

„Digitální platformy přinášejí zcela nové příležitosti a mohou vést k rozvoji ekonomiky. Nesmíme stavět práva jejich zaměstnanců na druhou kolej. Proto jsem rád, že platformy nebudou moci díky nové směrnici nadále využívat švarc systém. Kurýři či řidiči pracující pro tyto platformy musí mít totožná práva jako běžní zaměstnanci, včetně všech sociálních jistot. Také je nesmí sledovat platformy bez jejich svolení,” popisuje europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

„Jsem ráda, že se v Evropském parlamentu intenzivně věnujeme tématu pracovních podmínek platformových pracovníků zrovna v dnech, kdy se u nás doma v České republice uskutečnila v největších městech první stávka kurýrů dovážkové služby Wolt. Šlo o reakci na to, že firma skokově snížila odměny asi o 20 %, což při započtení inflace znamená, že si kurýři pohorší až o polovinu. Našim cílem je ovšem směrnice, která bude konečně komplexně řešit veškerá zaměstnanecká práva pracujících v platformách, včetně sociálního zabezpečení nebo vyšší ochrany proti monitorování,” připomíná europoslankyně Markéta Gregorová včerejší stávku kurýrů společnosti Wolt v českých městech.

„Chceme legislativní opatření pro předpokládaný pracovní poměr – skončí tedy to, že platformy zneužívají pracovníky ve stylu práce na živnostenský list. Skončí vykořisťování těchto lidí pomocí technologických obrů. Platformy teď budou také pod drobnohledem kontrolních orgánů – právě zda dodržují veškeré požadované zákonné nároky na zaměstnávání pracovníků. Dále přibudou povinnosti pro platformy poskytovat pracovníkům relevantní informace o tom, jak jimi využívaná platforma funguje. Díky Pirátům nyní návrh obsahuje povinnou transparentnost monitorovacích systémů a povinné zdravotně bezpečnostní hodnocení pro pracovníky," dodává europoslanec Mikuláš Peksa.

Finální verzi nových pravidel ještě musí dojednat členské země s Parlamentem a Komisí v takzvaném trialogu.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.