Piráti chtějí zjistit, čí vinou přišla Plzeň o 54 miliónů

12.12.2018 16:09

Piráti budou na čtvrtečním zasedání ZMP požadovat prošetření kauzy Úslavského kanalizačního sběrače. Projekt realizovaný v letech 2014-2015 měl pro město nákladnou dohru.

Piráti chtějí zjistit, čí vinou přišla Plzeň o 54 miliónů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Radní ve snaze dokončit tuto problematickou stavbu souhlasili v létě 2015, aby spor o vícenáklady s firmou POHL cz a.s. řešil rozhodčí soud. Ten však 7. listopadu 2018 rozhodl, že město musí stavební firmě vyplatit v součtu přes 54 miliónů jako náhradu škody. Ta podle soudu firmě vznikla v důsledku špatné projektové dokumentace dodané městem.

Podle Pirátů je nutné zjistit, kdo za nastalou situaci nese zodpovědnost a vyvodit z toho důsledky „Je jasné, že někdo udělal chybu. Není možné, aby město jen 'spláchlo' celou záležitost rozpočtovým opatřením a informativní zprávou.  Za takové peníze jsme mohli postavit třeba školku" říká Pavel Bosák, předseda zastupitelského klubu Pirátů.

Piráti navíc poukazují na to, že není jisté, zda rada měla pravomoc město k arbitráži zavázat. „Souhlasem k arbitráži se smluvní strany zříkají části svých práv, protože neumožňuje odvolání. Takto závažný krok by mělo předem schválit zastupitelstvo.” dodává Pirátský zastupitel Mgr. Daniel Kůs.

Část nákladů projektu byla hrazena z dotace MŽP. Kanalizační sběrač měl zhotovitel původně razit tzv. mikrotuneláží bez nutnosti výkopu. Během prací však zápolil s tvrdší horninou, než projektová dokumentace předpokládala. Tím došlo ke zničení drahé techniky a dalším vícenákladům. „Město musí prověřit, jakou zodpovědnost nese projektant a zda je možné po něm požadovat náhradu.” uvedl Pavel Šrámek, předseda Místního sdružení Pirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…