Piráti představili veřejnosti moderní zdravotnictví bez finančních děr

13.02.2018 5:30

Pirátská strana na půdě Poslanecké sněmovny uspořádala odborně zaměřený workshop k reformě zdravotnictví z pirátské dílny.

Piráti představili veřejnosti moderní zdravotnictví bez finančních děr
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Koncept reformy se opírá o zavedení neziskových samosprávných zdravotních pojišťoven. Model Pirátů, vypracovaný v roce 2017 experty na zdravotnictví, je finančně efektivnější, lépe zohlední přání pacientů a nabídne jim možnost rozhodnout se o způsobu léčby.

Účelem reformy, kterou formuloval programový garant Pirátů pro oblast zdravotnictví a člen správní rady VZP lékař Zdeněk Hřib, je průhledné financování, možnost volby léčby pacientem a zkvalitňování služeb zajištěné skutečnou konkurencí zdravotních pojišťoven. Navržený liberální koncept reformy zdravotnictví předpokládá zachování státem kontrolované VZP a vedle ní vytvoření neziskových samosprávných pojišťoven s veřejným statusem. Do nich budou pojištěnci volit zástupce do správních a dozorčích rad. Samosprávné pojišťovny si budou vzájemně konkurovat rozdílnou nabídkou hrazených služeb, mírou spoluúčasti a případnými příplatky k pojistnému. Stávající solidaritu systému přerozdělujícího 100 % vybraného pojistného chtějí Piráti zachovat. Právě tuto podobu reformy Piráti na dnešním setkání představili.

“Zdravotnictví je veřejností vnímáno jako jedna ze zásadních oblastí. Současnému fungování pojišťoven však většina lidí nerozumí a pojišťovny se reálně v ničem neliší. Účastníky konference jsme seznámili s naším konceptem neziskových samosprávných pojišťoven. Náš model se inspiruje rozvinutými zdravotními systémy Německa, Švýcarska nebo Nizozemí. Dotazy odborné veřejnosti směřovaly na šíři hrazené péče a další podrobnosti realizace,” okomentoval dnešní setkání Zdeněk Hřib.

Odpoledního setkání se zúčastnil i poslanec Pirátů a místopředseda výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák. Hlavním přínosem je podle něj modernizace služeb a vrácení možnosti využít nadstandardní péče: “Máme vypracovaný jasný záměr, který zpřístupní nejmodernější péči občanům ČR. Zdravotní pojišťovny se budou odlišovat rozsahem hrazených služeb a případně i výší případného příplatku k pojistnému, a to při zachování garance tzv. bezplatného zdravotnictví. VZP zůstane garantem státní péče a občanům, kteří budou mít zájem o jiné služby, přibude možnost pojištění u neziskových samosprávných pojišťoven.”

Piráti nyní pracují na detailech navrhované reformy. O svém postupu budou průběžně informovat. Kontaktní osobou pro zájemce je poslanec Petr Třešňák, od kterého si mohou vyžádat aktuální informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…