Poc (ČSSD): Pesticidy a zdraví evropských včel - jak postupuje můj projekt?

02.02.2019 17:17

Před časem jsem publikoval informaci o pilotním projektu, který jsem sám navrhl. Jak to momentálně s iniciativou, která má pomoci vyhodnotit dopad kontaminantů v životním prostředí na evropské včely vypadá?

Poc (ČSSD): Pesticidy a zdraví evropských včel - jak postupuje můj projekt?
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Evropská komise v polovině roku 2018 vyhodnotila nejlepší žádost o grant a v jeho závěru spolupodepsala dohodu s konsorciem z několika evropských zemí.

Koordinátorem se stal doktor Jef van der Steen, bývalý vědec nizozemské Univerzity ve Wageningen, kterému sekunduje doktor Ivo Roessink, odborník nejen na opylovače, ale i na vodní ekologii, problematiku pesticidů a toxikologii.

Od úplného počátku projektu jsem se snažil o zapojení českých vědců, v čemž mi koordinátor vyšel vstříc. Co mi radost trochu zkazilo, byla skutečnost, že se bohužel zástupci z české Akademie věd rozhodli nepřipojit. Stejně se rozhodlo i Slovensko. Konsorcium tedy tvoří univerzity, výzkumné ústavy a asociace z následujících zemí: Nizozemsko, Rakousko, Řecko, Velká Británie, Portugalsko, Španělsko, Dánsko, Irsko, Francie a Belgie.

V průběhu letošního roku vědci plánují vytvořit protokol/nástroj na monitoring pesticidů, který v následujícím roce mohou aplikovat v zemích zapojených do výzkumu.

Doufám nicméně, že projekt bude úspěšně implementován a pomůžeme mu následně i do ostatních evropských zemí, včetně té naší. Podruhé bychom si neměli nechat ujet vlak.

Nové informace o projektu můžete sledovat na webové stránce ZDE.

Pavel Poc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.