Právníci: Kandidáti VV se nemusí bát, pokuta je protiústavní

20.05.2010 10:41

Sedm milionů nebudou muset platit! Takový vzkaz vysílá kandidátům na poslance za Věci veřejné ústavní právník Kysela, který pro HN řekl, že podepsaná smlouva je protiústavní.

Právníci: Kandidáti VV se nemusí bát, pokuta je protiústavní

Žádné přeběhlíky u nás nenajdete, slibuje strana Věcí veřejných před volbami. Váhu její argumentaci dodávají smlouvy, v níž se budoucí poslanci zavázali k dodržování stranické disciplíny pod pokutou sedmi milionů. Problém ale je, že podle právníků je taková smlouva protiústavní, protože odporuje principu volného poslaneckého mandátu.

„Článek 26 ústavy výslovně říká, že poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy," uvádí pro Hospodářské noviny ústavní právník Jan Kysela. Výsledkem tedy je neplatnost smlouvy Věcí veřejných se svými kandidáty, kteří by tak pokutu platit nemuseli.

Namítnutí neplatnosti by mělo šanci na úspěch

„Podle mě by se dala úspěšně namítat neplatnost smlouvy. Nevím, jak je to přesně formulováno, ale v případě sporu by se jistě přihlédlo i k okolnostem, za nichž to bylo podepsáno i k výrokům představitelů strany," míní děkan pražské právnické fakulty Aleš Gerloch.

Sami kandidáti Věcí veřejných přiznávají, že se jim smlouva nepodepisovala lehce. „Jde totiž o částku, kterou nemám," přiznává bývalý senátor Josef Novotný, který vede kandidátku na Vysočině. Pokud by někdo s hlasováním strany zásadně nesouhlasil, má podle smlouvy jen jedinou možnost, jak se pokutě vyhnout - vzdát se svého mandátu.

Nemůžeme si být jisti, že poslanci budou vystupovat svobodně

Ve vedení Věcí veřejných žádná panika ohledně neplatnosti smluv zatím nevypukla. „Předpokládám, že na soud o platnost nedojde, máme na kandidátkách takové lidi, kteří svým podpisem dali najevo souhlas s tím, že když se se stranou rozejdou, tak rezignují na poslanecký mandát," je přesvědčena místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, která sama musela smlouvu podepsat, protože kandiduje do Poslanecké sněmovny.

V českém právu není pro přeběhlíky žádná sankce. Zákon o vázaném mandátu ale navrhují komunisté. „Nejde jen o to, že smlouva Věcí veřejných je nevymahatelná. Problém je i to, že taková smlouva působí na vědomí budoucích poslanců. V této chvíli si nemůžeme být jisti, že dotyční poslanci budou vystupovat zcela svobodně," uzavírá pro Hospodářské noviny Kysela.

Související:

Cesta k vyhubení přeběhlíků: John navrhuje pokutu 7 milionů 

Pražské dvojce Věcí veřejných Peake pokuta sedm milionů nevadí 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu