Premiér Babiš: Pro Karlovy Vary mám celkem tři termíny

14.12.2019 17:52

Předseda vlády Andrej Babiš společně s místopředsedkyní vlády a ministryní financí Alenou Schillerovou v sobotu 14. prosince 2019 navštívili Karlovy Vary při příležitosti slavnostního zahájení revitalizace Císařských lázní. Celková částka plánované rekonstrukce se blíží téměř 900 miliónům korun.

Premiér Babiš: Pro Karlovy Vary mám celkem tři termíny
Foto: Repro ČRo
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Revitalizace Císařských lázní se řeší již od roku 2007, až nyní se našlo řešení, aby tato unikátní kulturní památka prošla v příštích třech letech komplexní rekonstrukcí. „Jsem nadšený, že jsme to dotáhli. Paní hejtmanka měla skvělý projekt. Jde o úžasnou památku a je to historický okamžik. Myslím, že České republice se skvěle daří a tato zrekonstruovaná památka ještě více přispěje k oživení Karlových Varů a celého kraje,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Císařské lázně jsou nejlépe dochovanou budovou svého druhu v Evropě a již v době vzniku představovaly zařízení s nejmodernější lázeňskou technologií. V budoucnu nabídnou domácím i zahraničním návštěvníkům několik muzejních expozic, kavárnu, čítárnu i badatelnu. V sále se budou konat koncerty, výstavy a promítání například i během filmového festivalu.

„Je to obrovský úspěch, že se po více než 18 letech začnou Císařské lázně opravovat. Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na celé přípravě revitalizace podíleli. A chtěla bych připomenout, že se nikomu z našich předchůdců zatím nepodařilo získat souhlasné závazné stanovisko od orgánů památkové péče a také především finanční podporu od státu,“ zmínila v projevu hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Císařské lázně jsou památkově chráněným objektem již od roku 1958. V rámci Lázeňského trojúhelníku se Císařské lázně jako součást historického centra Karlových Varů dostaly na Indikativní seznam lokalit nejvýznamnějších památek České republiky světového dědictví UNESCO.

Obnova lázní, jejíž cena dosahuje téměř 900 milionů korun, by mohla začít ještě do konce letošního roku.

„Tato úžasná památka čeká již 20 let na rekonstrukci. Celý projekt se dal do pohybu s příchodem paní hejtmanky Vildumetzové a podařilo se nám najít finance. Stát dá 400 milionů, město přidá 100 milionů a přispěje také Karlovarský kraj. Císařské lázně jsou jedinečnou památkou v rámci střední Evropy a je škoda, že jsme toto nerealizovali už dávno. Pro Karlovy Vary mám celkem tři termíny. První termín je 1. června 2021, kdy dojde k otevření zrekonstruovaného bazénu v hotelu Thermal. V červnu 2023 to budou Císařské lázně a v roce 2026 bude hotová dálnice,“ doplnil předseda vlády.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …