Premiér Babiš: Více peněz pro lékařské fakulty i aktualizace plánu na pomoc strukturálně postiženým krajům

04.09.2018 17:38

Vláda premiéra Andreje Babiše v úterý 4. září 2018 schválila dlouhodobé finanční opatření k navýšení kapacit lékařských fakult v ČR i souhrnný akční plán Strategie restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje na léta 2018-2019. Naopak nepodpořila poslanecký návrh na zrušení takzvané superhrubé mzdy.

Premiér Babiš: Více peněz pro lékařské fakulty i aktualizace plánu na pomoc strukturálně postiženým krajům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

V příštích 11 letech by měly lékařské fakulty získat navíc celkem 6,8 miliardy korun. Vláda tím chce pomoci řešení akutního nedostatku lékařů v českém zdravotnictví. Díky těmto prostředkům se navýší od akademického roku 2019/2020 počty přijímaných studentů ve studijním programu Všeobecné lékařství o 15 procent a zajistí se také kvalitní vyučující. Stávající počty absolventů nebudou schopny po roce 2019-2020 pokrýt odchody lékařů do důchodu a reálně tak hrozí omezení dostupnosti zdravotní péče. „Toto opatření jsme zavedli poté, co jsme zjistili, že na naše lékařské fakulty se hlásí a udělá přijímačky zhruba 2 500 studentů. Následně je ale problém -  nejsou přijati, protože je nemá kdo učit,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Dnes se vláda vrátila také k aktualizaci souhrnného akčního plánu Strategie restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje na roky 2018 a 2019. Začala ho projednávat už na konci června, ale bylo potřeba, aby ho jednotlivá ministerstva dopracovala. Strategie umožňuje identifikovat potřeby dotčených krajů a zajistit potřebné zdroje. Během sedmi měsíců implementace prvního Akčního plánu bylo spuštěno pět opatření v celkovém objemu zhruba 6 miliard korun. Aktualizace plánu navrhuje 27 nových opatření, která budou realizována v letech 2018-2030 a vyjdou zhruba na 20 miliard korun. Jde například o podporu místních podnikatelských aktivit, turistického ruchu, regeneraci brownfieldů apod.

Kabinet odsouhlasil i návrh dokumentace programu na rozvoj a obnovu materiálně technické základny veřejných vysokých škol. Program je rozčleněn do 27 subtitulů a jeho cílem je zkvalitnění výuky, výzkumu a kultury akademického prostředí. Jeho financování bude kombinací prostředků ze státního rozpočtu a vlastních zdrojů jednotlivých škol s tím, že v letech 2018 až 2027 by ze státního rozpočtu mělo jít téměř 12,5 miliardy korun. Celkový objem předpokládaných nákladů činí 15,8 miliardy korun. Další informace naleznete na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Nesouhlasně se pak ministři a ministryně postavili k poslaneckému návrhu na novelu zákona o daních z příjmů, která mimo jiné ruší takzvanou superhrubou mzdu. Vláda obecně její zrušení podporuje, protože jde o pozitivní krok směrem ke zjednodušení systému daňových příjmů, předložený návrh ale řeší pouze dílčí změnu, která by navíc vedla ke značnému snížení příjmů veřejných rozpočtů.

Členové vlády v úterý přijali také změnu usnesení k pietnímu místu v Letech u Písku. Do rozpočtu Ministerstva kultury uvolnili 111,5 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy na pokračování úpravy pietního místa. V rámci druhé etapy, tedy po převzetí areálu Muzeem romské kultury, se počítá s demolicí areálu vepřína a provedením archeologického průzkumu.

Kabinet projednal také informace o změně veřejného stavebního práva, Zprávu o stavu vodního hospodářství ČR v roce 2017 i Výroční zprávu a účetní uzávěrku Státního fondu kinematografie za rok 2017.

Po jednání se vláda zabývala ještě přípravou oslav připomínající 100. výročí založení Československa, čerpáním evropských fondů a pravidly pro financování kohezní politiky v příštím rozpočtovém období. Členové vlády zdůraznili především potřebu hladkého průběhu čerpání a dobrého nastavení legislativy, které umožní maximální možnou flexibilitu. Prioritami zůstávají investice a dobudování chybějící infrastruktury.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…