Premiér Fiala: Ceny energií příští rok vzrostou maximálně o jednotky procent

31.10.2023 19:19 | Tisková zpráva

Premiér Petr Fiala, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a ministr financí Zbyněk Stanjura ujistili veřejnost, že k žádnému skokovému zdražení energií nedojde.

Premiér Fiala: Ceny energií příští rok vzrostou maximálně o jednotky procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a ministr financí Zbyněk Stanjura v reakci na poplašné zprávy o dramatickém nárůstu cen energií v příštím roce na tiskovém brífinku v úterý 31. srpna 2023 ujistili veřejnost, že k žádnému skokovému zdražení energií nedojde. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13998 lidí

Premiér Petr Fiala na brífinku reagoval na interpretaci návrhu Energetického regulačního úřadu, který se týkal regulovaných cen energií. „Chtěl bych hned a jasně zdůraznit, že ceny energií v žádném případě neporostou o desítky procent,“ zdůraznil premiér Fiala na úvod svého vystoupení.

Energetický regulační úřad přišel s návrhem, že ceny za regulovanou složku, která tvoří část plateb spotřebitelů energií, se v příštím roce zvýší až o 71 procent. „Protože ale cena silové elektřiny neustále klesá, budou lidé platit převážně stejně jako letos nebo maximálně v průměru o jednotky procent více. Žádné dramatické navýšení o desítky procent nehrozí a každý, kdo tvrdí něco jiného, lže a šíří paniku,“ prohlásil předseda vlády.

Premiér Fiala také připomněl, že na současných cenách energií mají zásadní podíl i předcházející vlády. „Kdyby totiž předcházející vlády dělaly, co měly, staraly se o energetickou bezpečnost a o energetické zajištění České republiky, stavěly dostatek zdrojů energií, tak bychom v takové situaci, v jaké jsme dnes, nebyli,“ poznamenal předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…