Premiér Fiala: Lidé ocení, že se vláda snaží

02.06.2022 23:15

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 2. června 2022 – odpověď na interpelaci poslance Kukly k vládnímu Deštníku proti drahotě

Premiér Fiala: Lidé ocení, že se vláda snaží
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

Já s tím, pane poslanče, docela šetřím, s tou kritikou. Já bych mohl být velmi kritický a nedělám to. Já dělám jinou politiku a snažím se občanům říct, co pro ně děláme my. Takže tady nežehrejte na to, že se někdo na něco vymlouvá, to já nedělám. Pusťte si někdy interpelace pana předsedy Babiše z minulého volebního období a uvidíte, jak se ty interpelace liší. Ale to já nechám na lidech, ať si to srovnají, však oni to dobře dokážou.

Vy se tady vysmíváte Deštníku. Ale nevysmívejte se tomu! Lidé potřebují tu pomoc. Každý se nemá tak dobře, jako třeba vy. Lidé potřebují pomoc a lidé ocení, že se vláda snaží a že vláda bojuje i proti cenám energií. Tak když mně tady vykládáte o tom, jaké jsou ceny v Německu, tak si srovnejme ceny benzínu a ceny nafty v Německu a v České republice k přelomu května a června, kde je můžeme srovnávat. Česká republika cena benzínu 1,81 eura, Německo 2,13 eura. Cena nafty 1,87 eura, v Německu 2,04 eura. Já bych to tady nezmínil, kdybyste vy nepřišel s tím příkladem Německa, ale já myslím, že lidé to dobře vědí, protože kdo jezdí do okolních zemí, tak ví, kolik kde platí.

A k tomu bych taky připomenul, že my tady nesedíme se založenýma rukama a nedíváme se, jak rostou ceny pohonných hmot. My jsme udělali spoustu kroků. Zrušili jsme přimíchávání biosložky do pohonných hmot, snížili jsme spotřební daň nafty a benzínu o 1,5 koruny na litr od 1. června do 30. září a podotýkám, pane poslanče, že třeba u té nafty jsme tu spotřební daň snížili na tu nejnižší možnou hranici, kterou povoluje Evropská unie. Takže děláme pro občany dost. Ano, všechna ta opatření, rádi bychom dělali ještě víc, (Předsedající: Pane premiére: Čas!) ale ty ceny se určují na světových trzích, tak to Česká republika ovlivnit nemůže, ale ovlivňujeme všechno, co je v naší moci, abychom tu cenu udrželi dole.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …