Premiér Sobotka: Hospodaření státního rozpočtu si stále drží nejlepší výsledek za posledních 23 let

01.11.2016 18:46

Jsem velmi rád, že hospodářská politika vlády vykazuje i v říjnu nadále výborné ekonomické a rozpočtové výsledky a po 2,5 letech fungování vládní koalice dosahujeme nejlepších výsledků hospodaření státního rozpočtu od roku 1993.

Premiér Sobotka: Hospodaření státního rozpočtu si stále drží nejlepší výsledek za posledních 23 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Tyto výsledky jsou důkazem vládní politiky zaměřené na růst příjmů domácností, zejména odpovídající růst mezd, platů a důchodů, sociálních dávek a politiky férového výběru daní.

Na konci října činil přebytek státního rozpočtu 98,3 mld. korun, tj. o 127,5 mld. Kč lepší výsledek proti říjnu roku 2015.

Důvodem tohoto výsledku jsou vyšší příjmy rozpočtu z rostoucí ekonomiky, lepší výběr daní, efektivní čerpání evropských fondů, rozvoj investic a růst příjmů domácností. Významný je především vzestup celostátních daňových příjmů o 8,5 % dokumentující pokračující ekonomický růst, který se promítá i do růstu mezd zaměstnanců v podnikatelské sféře a efektivnější výběr daní.

Vykázaný přebytek rozpočtu tak představuje, stejně jako na konci předchozích sedmi měsíců, nejlepší výsledek hospodaření státního rozpočtu od roku 1993.

Úspěšný ekonomický vývoj a růst pracovních příležitostí se odráží právě ve vyšším výběru daní z příjmů jak u podniků, tak u fyzických osob, kde posiluje také inkaso z výběru pojistného.

Nemalý podíl na výsledku hospodaření vlády má využití finančních prostředků z fondů EU. Příjmy z EU dosáhly 144,1 mld. Kč a byly proti stejnému období roku 2015 vyšší o 5,1 mld. Kč. Prioritou vlády je nyní rychlý náběh čerpání nového programového období tak, aby letošní kapitálové výdaje dosáhly plánované úrovně.

Pro příští rok počítáme opět se snížením deficitu státního rozpočtu na úroveň o 10 mld. Kč nižší, tj. 60 mld. Kč. Vláda si je vědoma nutnosti udržitelného hospodaření. Celkové saldo vládního sektoru se pro rok 2017 odhaduje na -0,5 % HDP, stejný odhad je i pro rok 2018 a 2019. Je tedy zřejmé, že plánované hodnoty jsou bezpečně pod 3% hranicí, která je vnímána jako udržitelný limit pro všechny vlády v EU.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…