Premiér Sobotka: Zrušením daně z dividend si polepší především bohatí vlastníci

27.11.2016 21:43

Nebudu podporovat rušení daně z dividend. Na úkor většiny občanů by to pomohlo zase jen těm nejbohatším!

Premiér Sobotka: Zrušením daně z dividend si polepší především bohatí vlastníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Chcete příklad? Ministr financí Andrej Babiš navrhuje snížit daň z dividend nebo ji dokonce zrušit. Pokud by mu něco takového prošlo a vyplatil by si pak nerozdělený zisk z Agrofertu, ušetřil by díky zrušení daně z dividend podle médií 4,5 miliardy korun. M. Pícl spočítal, že na takovou novou "daňovou úlevu pro A.B." by průměrný český zaměstnanec vydělával 14 tisíc let. No neberte to...

Snížení či úplné zrušení zdanění příjmů z dividend nevyřeší problém odlivu kapitálu z České republiky. Podobnému problému každoročního vysokého odlivu kapitálu čelí i Slovensko, které přitom jako jedna z mála zemí daň z dividend vůbec nemá. Od roku 2018 ji chce znovu zavést. Nejnižší daň z dividend nalezneme v Bulharsku, ze kterého ale také dochází k enormnímu odlivu kapitálu. Nízká sazba daně z dividend tam vede pouze k bohatnutí nejvyšších vrstev na úkor daňových poplatníků s průměrnými a nižšími příjmy.

Země, kam se z celého světa často přesouvají sídla nadnárodních společností, mají samozřejmě také daně z dividend. V případě Nizozemí a Lucemburska je daň ve stejné 15% výši jako u nás, na Kypru je to 17 % a v Irsku dokonce 20 %. Důvody přesunu podnikání do těchto destinací jsou úplně jiné.

Problém odlivu kapitálu u nás nespočívá v odchodu českých firem do zahraničí, ale především ve vyvádění zisků zahraničních poboček, často pak v síťových sektorech s omezenou odvětvovou konkurencí, nebo v bankách, jak podrobně uvádí analýza Úřadu vlády.

Zrušením daně z dividend si polepší především bohatí vlastníci, strukturální problém naší ekonomiky to nevyřeší. My musíme posílit nástroje pro udržení investic u nás. Firmy musíme motivovat, aby zde reinvestovaly své zisky a aby se jejich zisky promítly v růstu mezd českých zaměstnanců. Pokud takové kroky nepovedou ke zlepšení situace, budeme muset jít cestou vyššího efektivního zdanění velkých společností, které se na odlivu kapitálu podílejí nejvíce.

Je velmi zvláštní, že se zrušením daně z dividend přišel právě Andrej Babiš, který na něm sám může ušetřit závratnou sumu. Brutální střet zájmů a výsměch občanům. Jeho současný návrh na zrušení zdanění dividend, který má za cíl posílit ty nejbohatší na úkor všech občanů, jako předseda vlády i jako předseda ČSSD zásadně odmítám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.