Prezident Zeman: Činnost politických komentátorů je urážkou inteligence občanů

02.02.2015 20:21

Projev prezidenta republiky při setkání s krajskými zastupiteli

Prezident Zeman: Činnost politických komentátorů je urážkou inteligence občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

úvodem bych chtěl panu hejtmanovi a jeho týmu velice poděkovat za projekt asi největší české národní vlastnosti, kterou je schopnost improvizace. Neboť původně jsem měl jet do Karlovarského kraje, a jak dobře víte, v tomto kraji, na rozdíl od kraje Ústeckého, teď probíhá výměna hejtmana a to je důvod, proč jsme téměř na poslední chvíli pořadí krajů pozměnili, a chtěl bych ještě jednou vysoce ocenit onu operativnost krajského zastupitelství a hejtmanství při přípravě této cesty.

Pokud jde o můj vztah k Ústeckému kraji, chtěl bych citovat Karla Havlíčka Borovského, který jednou napsal, že přátelé Vám dávají spoustu dobrých rad, ale málo kdo dá pytlík mouky. Já si vzpomínám, že v době, kdy jsem byl předsedou vlády, tak tato vláda na svém výjezdním zasedání dala Ústeckému kraji patnáct miliard korun dotace, nevratné dotace podotýkám, a jsem velmi rád, že ta dotace byla využita k celé řadě bohulibých účelů. Pokud vím, pane hejtmane, tak k dnešnímu dni byla prakticky spotřebována. A jako takový vedlejší důsledek této dotace bude v dubnu na Pražském hradě, v Tereziánském křídle, otevřena výstava Země znovuzrozená, na kterou Vás srdečně zvu, protože je to výstava, která má ukazovat efekt revitalizace zejména v Ústeckém kraji.

A protože nejsem premiér, ale prezident tak nemohu nabízet dalších patnáct miliard, ač bych rád, ale na druhé straně už jsem panu hejtmanovi říkal, že jsem se alespoň trochu snažil i v prezidentské funkci Ústeckému kraji pomoci, například tím, že jsem přijal na jejich žádost dvakrát zástupce firmy Nexen na Pražském hradě a projednával s nimi otázku umístění jejich podniku v žateckém Trianglu. Mimochodem velice mně v tom pomohl tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jura Cienciala. Jak víte, Nexen původně uvažovala s umístěním této výroby do Polska a Jura říkal: „Já jsem sic Polák a chci, aby to bylo v České republice." Takže tady vidíte, že potlačil svůj národní původ a choval se jako odpovědný český politik.

Poslední poznámka, kterou chci před naší diskuzí říci, se týká toho, že se mě jednou televizní reportérka zeptala: „Ale Vy rozdělujete národ, pane prezidente." A já jí říkal, že národ nerozdělují lidé, národ rozdělují názory. Když jste sparťan, tak národ rozdělíte mezi sparťany a slávisty, ale jsou daleko důležitější dělící čáry a ty jsem si uvědomil právě při přípravě na návštěvu Ústeckého kraje.

Všichni víte o problémech, které zde jsou, a mnozí z Vás víte, jaká v řešení těchto problémů zastávám stanoviska, ať už se jedná například o problém prolomení nebo neprolomení těžebních limitů, problém jezů na Labi nebo například problém tak zvaných nepřizpůsobivých občanů, který je zvláště akutní ve Šluknovském výběžku, kam také během své návštěvy zavítám. Takže, vyslovím-li svůj názor na tyto problémy, vznikne taková malá mediální bouře a já bych Vám všem doporučoval, abyste četli pouze zpravodajství a nikoli politické komentátory, protože sama činnost politických komentátorů je urážkou inteligence občanů, neboť svůj komentář si má každý duševní normální člověk udělat sám a nepotřebuje, aby mu někdo předžvýkal jeho názor.

Děkuji tedy ještě jednou za možnost se s Vámi setkat, a protože už Masaryk říkal, že demokracie je diskuze, poprosím pana hejtmana, aby nyní tuto diskuzi moderoval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce