Prezident Zeman: Po nevydařené epizodě s devizovou intervencí se měna vrátila na tržní hodnoty

22.11.2018 9:15

Projev prezidenta republiky při jmenování členů Bankovní rady České národní banky a viceguvernérů České národní banky

Prezident Zeman: Po nevydařené epizodě s devizovou intervencí se měna vrátila na tržní hodnoty
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane guvernére, vážení páni viceguvernéři, vážení noví členové Bankovní rady,

dovolte mi, abych vám všem, s výjimkou pana guvernéra, blahopřál, protože tomu už jsem blahopřál kdysi dávno a blahopřání se nemá opakovat, ale s jeho prací jsem více než spokojen. Chtěl bych poděkovat odcházejícím viceguvernérům, z nichž jeden, jak už možná víte, se doufám velmi brzo ujme významné diplomatické funkce. Vám všem přeji, abyste byli skvělý tým, aby se vám v práci dařilo a abyste pokračovali v tom, co jste úspěšně začali.

Po nevydařené epizodě s devizovou intervencí jsem rád, že se měna vrátila na tržní hodnoty, a jak jste si zajisté všimli, i nadále pokračuje ekonomický růst a nízká nezaměstnanost a dvouprocentní inflace, aniž by zde byla devizová intervence, a pokud dojte k oslabení ekonomického růstu, tak to bude způsobeno především počínající americko-čínskou obchodní válkou. Je to válka dvou největších ekonomik a bylo by naivní očekávat, že nezasáhne i naši ekonomiku.

Velmi si vážím dvou kroků České národní banky. Zaprvé zvyšování úrokových sazeb. Češi jsou po staletí národ šetřilů, a bylo by ovšem zapotřebí, aby komerční banky vzdor svému přebytku likvidity konečně pochopily, že když u nich konečně někdo ukládá peníze, tak že by taky za to měl něco dostat. A druhá věc, neopakujte chybu Američanů s hypotéční krizí, a vřele podporuji úmysl České národní banky prosadit omezení hypotéčních úvěrů do zákona, protože představa, že pak dojde k tomu, že výrazně klesne cena nemovitostí a bankovní záruky tak budou tak na padesáti procentech původní hodnoty, jak se stalo právě ve Spojených státech, by znamenala, že i v České republice budeme mít novou Lehman Brothers, a to by si asi nikdo z nás nepřál.

Končím tedy tím, že jsem velice spokojen s prací nezávislé České národní banky a děkuji všem jejím členům přítomným i nepřítomným za jejich práci.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 21. listopadu 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…